Premier előtti vetítések és díjnyertes filmek a Mozinet Filmnapok programján

A Föld filmtermésének legjavából válogat idén is október 20. és 23. közt a Mozinet Filmnapok című széria, amely premier előtti vetítésekkel, Oscar-díjas és internacionális elismerésekkel kitüntetett szerzők alkotásaival várja a közönséget a fővárosi és vidéki art mozikban.

Az ez évi program premier előtti filmjei közt van Paolo Sorrentino legmodernebb, Silvio Berlusconiról szóló alkotása, a Silvio és a többiek című film, ahol a rendezőtől megszokott vizualitással, zenével és humorral tárja a közönség elé Toni Servillo főszereplésével a korszerű Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét – olvasható a szervezők közleményében.

Premier előtti vetítések és díjnyertes filmek a Mozinet Filmnapok programján

Premier előtti vetítések és díjnyertes filmek a Mozinet Filmnapok programján

A lengyel Pawel Pawlikowski előző filmjével, az Idával Oscar- és BAFTA-díjat, ugyanakkor öt Európa Filmdíjat is nyert. Ez a film éppúgy vetítésre kerül az ez évi programban, mint a direktor legfrissebb munkája, a Hidegháború. Az évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történetben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki, akiket bizonyos idő elteltével elválaszt a férfi disszidálása. Ezt követően Európa eltérő pontjain keresztezik egymás útját, és hiába telnek az évek, a köztük található vonzalom csak erősödik.

Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói, Cristina Gallego és Ciro Guerra ezúttal is jellegzetes témát dolgoztak fel: a megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai című dráma egyidejűleg gengszterfilm a kolumbiai kábítószer-kereskedelemről de releváns irata a bennszülött tradícióknak is.

Megfigyelhető lesz azonfelül Ziad Doueiri A sértés című alkotása, amely az első Oscarra jelölt libanoni film. Az internacionális elismerések hasonlóképpen köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott aktuális emberi és társadalmi problémát kirajzoló egyéni történeteknek – olvashat a közleményben.

A kétszeres Oscar-díjas direktor, Asghar Farhadi Mindenki tudja című első, internacionális stábbal forgatott thrillerében Penélope Cruz és Javier Bardem kapta a főszerepet. Egy ártatlannak tűnő esküvő estéjén egy lány eltűnése és az utána való nyomozás évtizedes ellentéteket és titkolt szerelmeket hoz a felszínre. A filmnapok programjában Farhadi előző munkája, A partner is megjelenik.

A magyar sikerfilmek közt érzékelhető lesz Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című munkája, tetejébe Nemes Jeles László Oscar-díjas Saul fia című filmje, tetejébe a Velencében FIPRESCI-díjjal kitüntetett, a jövő évi magyar Oscar-díj nevezettje, a Napszállta.

Az esemény fővárosi színtere idén is a Puskin mozi lesz, de a szokásokhoz híven a vidéki art mozik is kapcsolódnak a programhoz Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szentendrén, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is.

A vetítéseket a filmekhez rendezett beszélgetések, közönségtalálkozók és sok újabb színes program egészíti ki.

mti

Hozzászólások lezárva.