Internacionális egyetemi együttműködési program koordinátora lesz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Internacionális egyetemi együttműködési program koordinátora lesz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hat intézmény és két közösségi csoport részvételével – áll az intézmény közleményében.

Kiemelik, hogy a Change Agents titulussal rendelkező programban social design mesterek támogatják a civil szektor tevékenységét a átfogó kihívások megoldásában, a partnerintézmények a design és a művészet újradefiniálását tűzték ki célul a social design megközelítéseinek és módszereinek alkalmazásával.

Internacionális egyetemi együttműködési program koordinátora lesz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Internacionális egyetemi együttműködési program koordinátora lesz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A programban a barcelonai Fundacio Privada Elisava Escola Universitaria, az észt Kunstiakadeemia, a berlini Universität Der Künste, a bolzanói Libera Universita, amellett az izraeli Shenkar College vesz részt, az kooperáció ugyanakkor új módszerek mentén kapcsolja össze a társadalmi és fenntarthatósági kihívásokkal foglalatoskodó civil szervezeteket és a egyetemi intézményeket.

Az egyetem közleményében kiemeli, a partnerség patronálja, hogy a felsőoktatás aktívabban reagáljon a valós élet kihívásaira a „mindennapi hősök” bevonásával, kooperálva másokkal egy befogadóbb rendszer kiépítése érdekében, ahol a oktatók és a hallgatók gyakorolhatják és elsajátíthatják a társadalmi befogadást és sokszínűséget.

A hat állam művészeti és designegyeteme az európai civil szektor bevonásával tartós megoldásokat keres a mélyszegénység, a nemek közti egyenlőség és a társadalmi mobilitás kérdéskörében. A partnerségben résztvevő egyetemek dolgoztak már hajléktalan-, menekült-, gyermek- és ifjúsági szervezetekkel, kórházakkal, foglalkoztak a nyugdíjas- és szépkorúakkal, együttműködtek önkormányzatokkal és helyi civilekkel városfejlesztési projektekben, emellett kezdeményeztek már együttes munkát a demokratikusabb társadalomért dolgozó egyesülettel is – hangsúlyozzák a közleményben.

Az együttes munkát a Social Design Network kezdeményezte, melyet a MOME Innovációs Centrumának Social Design Hubja és az izraeli Hadassah Főiskola professzora hozott létre 2020-ban, célja mindazonáltal a social design tudásbázisának erősítése. A hálózat hozzájárul a szektor oktatásának és kutatásának mindenre kiterjedő előmozdításához, keretein belül az egész világon elismert szakemberek, trénerek és gyakorlati mesterek dolgoznak. A Change Agents az első olyan Erasmus+ partnerség, ahol a MOME a konzorcium vezetőjeként dolgozik. Szerencsés Rita tudós, a projekt vezetője a közleményben hangsúlyozza, hogy a jelen társadalmi problémáira és a jövő kihívásaira csak együttesen, szakterületeket összekötő módon lehet valódi igényekre épülő válaszokat adni.

A projekt 2023-ban több workshop segédkezésével tárja fel azt a social design alapú módszertant, melyet 2024-ben szakmai szimpóziumon mutatnak be, és amely például egy befogadóbb egyetemi rendszert hivatott létrehozni – áll a közleményben.

A 142 éve hozott létre Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) küldetése, hogy design alapú tanulással, kutatással és a gyakorlati szakértelem alkalmazásával nyújtson válaszokat a 21. század égető kihívásaira. Missziónak tekintik a közösség szolgálatát, a designtudatosság terjesztését, hogy hozzájáruljon Magyarország és Kelet-Közép-Európa gazdasági és kulturális ökoszisztémáinak fejlesztéséhez.

A MOME 2020 augusztusa óta alapítványi formában funkcionál, a modellváltás részeként elkészítette hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét, elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is. 2021-ben a MOME költségvetése csaknem négyszeresére növekedett, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú tréneri béremeléséről is.

mti

Hozzászólások lezárva.