November 8-án kezdődik a Rising Stars a Müpában

A Goldmund Vonósnégyes, Magnus Holmander klarinétos, Joao Barradas harmonikaművész, Pablo Ferrández csellista és Simon Höfele trombitás lépnek fel november 8. és 11. közt a Rising Stars programsorozatban a fővárosi Müpában.

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) 1995-ben elindított Rising Stars sorozatában a szervezet elemei minden évben újabb és újabb fiatal, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra a tagintézmények hangversenytermeibe. Az ECHO-tagok közt fedezhető fel az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la musique, a londoni Barbican Centre és 2010 óta a Müpa is.

November 8-án kezdődik a Rising Stars a Müpában

November 8-án kezdődik a Rising Stars a Müpában

A Müpa információja alapján a Rising Stars-koncertek különlegessége például abban rejlik, hogy a muzsikusok eljátszanak egy, külön az ő részükre komponált jelenkori művet, amit az ECHO rendelt meg. A Müpa mindent összevetve az előző évekhez hasonlóan idén is több magyarországi ősbemutató színtere lesz a rendezvényen.

A német Goldmund Vonósnégyes Mendelssohn és Haydn egy-egy vonósnégyese mellett a bolgár származású, Nagy-Britanniában élő komponista, Dobrinka Tabakova művével készül. A svéd Magnus Holmander zongorapartnere a svéd-kínai David Huang lesz azon a hangversenyen, ahol Brahms, Donizetti és Bassi, ezenfelül Molly Kien bemutatója hangzik ezt követően el.

Valódi zenei csemegének ígérkezik a portugál Joao Barradas harmonikaestje, tudniillik a mindössze huszonhét éves muzsikus a barokktól napjainkig született művekből válogatta össze műsorát. A Stradivari-hangszeren játszó spanyol Pablo Ferrández Beethoven A-dúr csellószonátáját és Bruch Kol Nidrei című művét szemlélteti, ugyanakkor Antón García Abril desde el grito del silencio (a csend sikolyától) című művét játssza Luis del Valle zongorista kíséretével.

A sorozatot Simon Höfele trombitaművész zárja zongorakísérője, Frank Dupree társaságában: az ECHO felkérésére íródott Milky Way című Miroslav Srnka-mű mellett Debussy és Gershwin ismertebb darabjai, továbbá Ligeti, Nyikolaj Kapusztyin és Daniel Schnyder egy-egy kompozíciója is elhangzik.

A koncertek után pódiumbeszélgetésekkel és dedikációkkal várják a közönséget.

mti

Hozzászólások lezárva.