Immáron nagyjából százezren látták a Szépművészeti El Greco-kiállítását

Október végi megnyitása óta immáron nagyjából százezren látogattak el a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállítására. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a múzeum szombatonként és vasárnaponként egy órával ezelőtt, már 9 órakor megnyitja kapuit a érdeklődők előtt.

Most először láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeum tárlatának célja, hogy széles körű áttekintést nyújtson az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541-1614) életművéről, bemutatva a festő egész formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését – közölte a múzeum a sajtó képviselőivel.

Mint a közlemény figyelmeztet, a Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, hat saját kezű El Greco-festménnyel.

A Szépművészetiben megfigyelhető művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, példaként a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat.

A tárlat végigvezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a spanyol-krétai mester megfordult: a festői tudásának alakulását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán át egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

Az El Grecótól több mint félszáz alkotást felvonultató, nagymértékű bemutató február 19-ig várja az érdeklődőket.

mti

Hozzászólások lezárva.