Digitális fejlesztések kezdődnek a Zeneakadémián

Átfogó informatikai fejlesztés indul a Zeneakadémián az uniós helyreállítási alap segedelemével, több mint 1,2 milliárd forintból – közölte a a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a sajtó képviselőivel.

Sikeresen pályázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) az Európai Unió által megalapított Helyreállítási és Ellenállóképességi Kellék (Recovery and Resilience Facility, RRF) részeként, a magyar kormány által a egyetemi szektor szereplőinek meghirdetett, Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése című hirdetményre. Csaknem 1,25 milliárd forintot (ebből csaknem 1 milliárd forint uniós forrás) nyert el az intézmény – hangsúlyozták a közleményben.

Mint írták, A gyakorlati képzés digitális fejlesztése Liszt Zeneakadémiáján című projekt célja a felsőfokú zeneművészeti képzésekhez kapcsolódó táv- és hibrid nevelés egyedi igényeit kiszolgáló alkalmatosságok beszerzése, az trénerek, hallgatók, munkatársak IT-eszközökkel történő ellátása, modernizált saját fejlesztésű digitális programok széles körű beemelése az oktatásba, a pedagógusképzés és felnőttképzés modernizálása. A célok közt megjelenik amellett egy internetes nevelési platorm (Online Education Centre) létrehozása, amely a zeneművészeti és zenepedagógiai oktatást szolgálja ki, tetejébe elérhetővé teszi a modern, továbbfejlesztett fejlesztések eredményeit. A projekt keretében bővítik az elérési lehetőségeket a koncerttevékenységhez kapcsolódó stúdiótechnika modernizálásával és egy online koncertközpont létrehozásával, sőt még fejlesztik az nevelők, hallgatók és dolgozók digitális készségeit is – áll a közleményben.

A tájékoztató alapján a támogatási szerződés aláírását követően megkezdődtek az infrastrukturális fejlesztésekhez létfontosságú beszerzések előkészületei, továbbá a projekt képzési és tartalmi elemeinek megvalósítása.

Ezek közé sorolható többek közt az internacionális szakmai körökben nagy elismerést kivívott Move mi Music online szolfézs tananyag továbbfejlesztése, amelyiknek eredményeként a program a magyar és az angol nyelv mellett portugálul, spanyolul, olaszul, franciául és kínaiul áll rendelkezésre. Az ének-zene oktatók tevékenységét újabb funkcióbővítések is támogatják ezt követően – olvasható a közleményben.

Szintén elindult az Zeneakadémia Kodály Intézetének új, továbbfejlesztett, angol nyelvű internacionális felnőttképzési és vizsgaprogramjához (International Kodály Musicianship Certificate Programme) kapcsolódó tananyagfejlesztések előkészítése, és ábrás védjegyének internacionális lajstromoztatása is – összegez a közlemény.

mti

Hozzászólások lezárva.