Tizenöt éves a Budapest Jazz Club

Az LFZE Big Band, a Hodek Áron Trio, azonkívül az Oláh Kálmán Jr. Quartet lép színpadra január 7-én a Budapest Jazz Clubban abból az alkalomból, hogy a BJC 15. születésnapját ünnepli.

A Budapest Jazz Club 2007-es indulása után rövid időn belül ismert, itthon és nemzetközileg is jegyzett kulturális helyszínné, zenei központtá avanzsált – megjelenik a szervezők által a sajtó képviselőihez eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, januárban csaknem hatvan esemény várja a vendégeket a BJC-ben. A programok közt a dzsesszkoncertek mellett színházi produkciók és családi programok is helyet kapnak.

„Az internacionális sztárok meghívásán túl a BJC fokozottan odafigyel a tehetséggondozásra, illetve a műfaj legautentikusabb megnyilvánulási formájára, az improvizáció szabadságát hirdető Jam Session-ök szervezésére” – emelték ki a közleményben.

Ez a széria az előző években annyira felkapott lett, hogy jelen pillanatban – egész Európában egyedüli módon – egy-egy rezidens formáció a hét öt napján várja a spontán örömzenélés rajongóit a zenészek és a nézőközönség köreiből szintén. A koncertek után kezdődő jamek költségmentesen látogathatóak, éppen úgy, mint a Budapest Jazz Club tizenötödik születésnapi műsora.

A január 7-i esten László Attila vezetésével közreműködik az LFZE Big Band. A koncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a BJC sokéves együttműködését szimbolikusan is reprezentálja. Az egyetem hallgatói az egyik legjobb magyar gitárossal, a nagyzenekari gyakorlatért több mint harmincöt éve felelős zenésszel élükön hívják életre a big band műfajban rejlő zenei játékosságot.

A nagyzenekart követi a Hodek Áron Trio. A mindössze 11 éves komáromi Hodek Áron basszusgitáros máris internacionális szintű zenész; hatévesen robbant be a zenészvilágba. Tehetségére olyan mesés zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper. Felnőtteket meghazudtoló virtuozitása mellett a tanulással vagy gyakorlással sem elsajátítható „stenk” teszi játékát életkorát meghazudtolóan kiforrott hangvételűvé.

A fesztiválhangulatú est programját az Oláh Kálmán Jr. Quartet produkciója zárja. A szaxofonos zenekarvezető első alkalommal édesapja nyomdokain haladt, zongorázni tanult, ezután tizenkét éves korában kezdett el szaxofonozni. Formációjával a post-bop stílusban érzi magát a legotthonosabban. Az est alkalmával először is a jam sessionök hangulatához leginkább illő dzsessz-standardeket szólaltatják meg.

mti

Hozzászólások lezárva.