Első alkalommal jön Budapestre a londoni Damned

Csaknem fél évszázados története esetén első magyarországi koncertjét adja a londoni Damned, amely március 18-án az újbudai A38 hajón lép fel.

A Damned a hetvenes évek második felében a Sex Pistols és a Clash mellett az angol punkszíntér legismertebb képviselőjének számított. A zenekar később áttért a gothic rock hangzásra, és ezt a stílust képviselve inspirált más együtteseket – közölték a szervezők a sajtó képviselőivel.

Az együttest 1976-ban alapította Dave Vanian énekes, Brian James gitáros, Captain Sensible basszusgitáros és Rat Scabies dobos. Az első LP az 1977-ben megjelent Damned Damned Damned című lemez volt, ezt a következő években jó néhány újabb punk-rock album követte. Az 1979-es Machine Gun Etiquette című anyag megjelenik az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

Hangzásukban a nyolcvanas években a gothic rock, post-punk, pszichedelikus rock, a new wave és az alternatív rock stílusjegyei lettek hangsúlyosak. A londoni csapat sötét szövegeivel, vámpírokat megidéző kosztümeivel az egyik első gothic rock bandaként számottevő hatással volt a goth szubkultúrára.

A legnagyobb sikert 1985-ben kijött lemezükkel, a Phantasmagoriával aratták; ezen megjelenik két népszerű, a Shadow of Love és az Is It a Dream is.

Az évtizedek alatt a zenekar életében jó néhány tagcsere történt, az aktív korszakokat rövidebb szünetek követték, többször alakultak újjá. Az alapító tagok közül egyedül Dave Vanian énekes maradt napjainkra, igaz, előző évben az eredeti felállásban is turnéztak.

Legutóbb 2018-ban adtak ki új albumot, az Evil Spirits-et. Nemrég közösségi oldalukon harangozták be a következő anyagot, amit idén tavaszra ígérnek, mindent összevetve a klasszikusok mellett várhatóan új dalokat is előadnak március 18-án az A38-on.

Bár a Damned még sohasem járt Magyarországon, Lu Edmonds, a csapat egykori gitárosa 2010-ben a Public Image Ltd tagjaként fellépett a Sziget parádén.

mti

Hozzászólások lezárva.