Elkészült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete

Elkészült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete; a létesítmény elérte szerkezetének legmagasabb pontját a Budavári Palotanegyedben. A jeles alkalmat bokrétaavatóval ünnepelték meg – tájékoztatta a Várkapitányság a sajtó képviselőit.

A Dísz tér és a Szent György tér meghatározó épületeinek újjászületése a tervezett ütemben halad – áll a közleményben.

Mint írják, az egykori Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz létesítménye a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, viszont ideológiai okokból nem állították helyre és az első emeletig visszabontották.

A márciusban megkezdett újjáépítési munkálatok egyik leglátványosabb elemeként helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra megfigyelhető.

Elkészült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete

Elkészült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete

A tradíciókat követve az építők és az építtetők együttes bokrétaünnepet tartottak, aminek részeként a létesítmény kupolájára ékes bokrétafát helyeztek el. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával közösen emelték fel a ház tetejére.

A közleményben Fodor Gergely kormánybiztost, a Várkapitányság vezetőjét idézik, aki ünnepi beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó mesterek tevékenységét.

Közölte, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. „A zseniális Kallina Mór tervei alapján a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amit aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek” – idézik a kormánybiztos szavait.

Fodor Gergely kiemelte: csaknem 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló létesítmény rövid időn belül visszanyeri századfordulós formáját az újjászülető Vöröskereszt-székházzal, József főherceg palotájával és a Budavári Királyi kastély északi szárnyával egyesült erővel.

A Várhegy egyik óriási és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik, az újjászülető objektum ugyanakkor hiánypótló szerepkört kap: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként üzemel ezt követően.

A rendezvényről készült videó elérhető a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

mti

Hozzászólások lezárva.