Daróczi Csaba lett idén az év természetfotósa

Daróczi Csaba nyerte el idén Az év természetfotósa címet és A halak csillagképe című képével Az év természetfotója díjat is a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázaton, melynek legjobb képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban érzékelhető prezentáció – közölte a szervező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége a sajtó képviselőivel.

Közleményük alapján már 30. alkalommal írták ki a pályázatot, amelyre idén 197 fotós 3533 felvételt küldött be.

Daróczi Csaba lett idén az év természetfotósa

Daróczi Csaba lett idén az év természetfotósa

„A III. fordulóba bejutott nagyjából 400 kép minden egyes darabja megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, továbbá az albumba. Jelentős boldogságunkra 49 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és képeik bemutatásra kerülnek” – idézték a közleményben Fáth Pétert, a naturArt elnökét, aki közölte azt is, hogy idén új kategória jelent meg a pályázati kiírásban: lehetett pályázni mobileszközzel kreált fotóval is.

„A pályázati képek közt már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan leleményes technikák is, amelyekkel korábban sehol, még a határon túli pályázatokon sem találkozhattunk” – méltatta a fotókat Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

Mint közölte még: „nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami minden kétséget kizáróan mutatja, hogy figyelemre méltó alkotókészséggel rendelkeznek”.

Az információ alapján Az év természetfotósa címet elnyerő Daróczi Csabának 18 képe megjelenik a legjobbak közt. Ez, mint írták, rekord a pályázat 30 éves történetében. Daróczi Csaba nyerte el többek között Esküvői látogató című fotójával a Kezünkben a Föld, Jég-madár-akt című képével a Kompozíció forma és kísérlezetés, amellett Fabarlang című fotójával a Mobillal a természetben kategória fődíját.

A fotós vízpótlás után a soltvadkerti tóban egy víz alatt elhelyezett kamerával kreálta éjjel A halak csillagképe című fotóját, amellyel kiérdemelte Az év természetfotója elismerést.

Kártyás Gergő lett idén Az év ifjú természetfotósa, aki nagyszámú nagyszerű képet alkotott. Az ifjúsági kategória fődíját Vonalkód című munkájával érdemelte ki a 16 éves természetfotós. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középponjtában egy tőkésrécepár megfigyelhető a téli tájban.

Az Alexandra Kiadó 2022-ben is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet, a pályázat legjobb fotóiból szervezett kiállítást ugyanakkor 2023. január 30-ig tekinthetünk meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

mti

Hozzászólások lezárva.