Kivételes BMW modellek az Art Market Budapest 2022 művészeti seregszemlén

Pár napra idén is Budapest válik Európa egyik legvonzóbb mai képzőművészeti találkozóhelyévé: az Art Market Budapest 2022 vásáron október 6-9. közt négy kontinens közel 30 országából érkező 116 bemutató és több mint 500 művész alkotása várja a közönséget négy emeleten és csaknem 8 000 négyzetméteren a Bálna Budapest épületében. A seregszemlén a BMW Group Magyarország előtérbe állított partnerként igazi exkluzív kulturális élményt hoz el a BMW 8 X Jeff Koons, egy szlovén művész által megálmodott BMW iX, illetve a korszerű művészeti irányként definiált Forwardizmus első ikonja, a korszerű elektromos luxuslimuzin, a BMW i7 modellek által.

A korábbi években az internacionális művészeti vásárok mezőnyét kiemelkedően átrendezték a pandémia okozta nehézségek, a mindkét évben sikerrel megszervezett Art Market Budapest viszont ugyanakkor tovább erősítette internacionális pozícióját. Az idén 12. alkalommal megnyíló vásárral szembeni internacionális szakmai bizalom és a hazai művészeti piac stabilitása szintén hozzájárul ahhoz, hogy az összes régebbinél nagyobb számú és a járvány előtti területi igényeket messze meghaladó kiállítói jelentkezés érkezett ebben az esztendőben az Art Market Budapesthez, ami minden eddiginél magasabb színvonalú és szélesebb válogatásra adott lehetőséget a vásár galériatulajdonosokból álló internacionális szakmai testülete részére.

A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja közt a Bálna Budapest házigazdája Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen internacionális fotóművészeti vásárának, az Inside Art internacionális művészeti konferenciának, továbbá a 360 Design Budapest design kiállításnak is. Az Art Market Budapest díszvendége 2022-ben Szerbia, Maja Gojković szerb miniszterelnök-helyettes, Kulturális és Tájékoztatási Miniszter védnökségével MOST. SERBIA címen a vásáron résztvevő tucatnyi prezentáló mellett külső helyszíneken létrejövő kiállításokkal és eseményekkel kiegészített művészeti parádé jön létre. Az Art Market Budapest még mindig a hazai és internacionális művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait felvonultató Liszt Ünnep Internacionális Kulturális Parádé partnere, az esemény kihangsúlyozott internacionális képzőművészeti elemeként komolyan hozzájárul Budapest kulturális turisztikai vonzerejéhez.

Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárának megkülönböztetett partnere a kultúra támogatásában félévszázados múltra visszatekintő BMW hazai képviselete, a BMW Group Magyarország. A korszerű és mai művészet, a tradicionális zene, a jazz és a hangzás, ráadásul az építészet és a formatervezés területein útnak indított több mint száz kezdeményezésével a BMW az internacionális kulturális élet meghatározó szereplője.

„A BMW Group Magyarország régóta kereste és keresi azokat a kulturális együttműködési területeket, melyek illeszkednek a cég mindenre kiterjedő törekvései közé, mindent összevetve nagy örömmel járulunk hozzá kihangsúlyozott támogatóként az Art Market Budapest 2022 megvalósulásához. Igyekeztünk olyan különlegességekkel készülni, melyek nem kizárólag az autórajongók, hanem a művészet iránt érdeklődők figyelmét is felébreszti. Remélem, hogy a kiállított modellek a magyar nagyérdemű tetszését is elnyerik, ezáltal hozzájárulhatunk az Art Market Budapest sikeréhez” – nyilatkozta Gombos Zoltán, a BMW Group Magyarország cégvezetője.

Kivételes BMW modellek az Art Market Budapest 2022 művészeti seregszemlén

Kivételes BMW modellek az Art Market Budapest 2022 művészeti seregszemlén

BMW 8 X Jeff Koons

A BMW már több mint egy évtizede ápol szoros kapcsolatot az attraktív popkultúra meghatározó ikonjával, Jeff Koons-szal, aki idén a BMW M850i xDrive Gran Coupé műszaki alapjaira konstruált el egy mindössze 99 példányban napvilágot látó, roppant módon limitált szériát. A 2022 februári Frieze Los Angeles művészeti bemutató színpadán a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás a BMW modelltörténetének korábbi legrészletesebben kidolgozott műalkotásaként ünnepelte világpremierjét. Bemutatását követően a modell például a 16-ik Istanbul Contemporary, a Paris Photo, a Goodwood Festival of Speed, az Art Dubai, a West Bund Art & Design Fair Shanghai és az Art Basel Hong Kong színpadán is feltűnt, amennyire az Art Market Budapest művészeti bemutatón is reflektorfénybe kerül.

„A BMW 8-as sorozatra létrehozott különkiadásom álmaim gépkocsija! A végeredmény ugyanabban az időben lett sportos, feltűnő, minimalista és részletekbe menően kidolgozott. A gépkocsin futó vonalak és csíkok egyre nagyobbak és vastagabbak lesznek, mihelyt haladunk a motorháztetőtől a csomagtérajtó felé, ez ugyanakkor már álló helyzetben is a haladás érzését kelti, éppen olyan a „POP!” maszkolás és a szélörvény. A kék árnyalat az űr végtelen tágasságát idézi. A kérdés az, hogy miként viszonyulunk egymáshoz és mennyire vagyunk tudatosak azokkal, akik és amik korul vesznek minket. Vezetője és utasai részére ez a gépkocsi az benyomás legmagasabb fokát testesíti meg. Az én autómnak ezt kell kínálnia” – nyilatkozott Jeff Koons a különkiadás idén februári világpremierje kapcsán.

A BMW i7 és a Forwardizmus

A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 világpremierjével a vezetési behatás és a privát mobilitás új korszakát hozta el a luxuskategóriában. Az autóipari mérföldkő bevezető kampányán a BMW Group a világhírű brit divatfényképésszel és művésszel, Nick Knight-tal dolgozott egyesült erővel. „A BMW i7 a legmagasabb szintű mérnöki munka megtestesülése, mindent összevetve az volt a célunk, hogy a modellt egy nemzetközileg elismert művész valódi műalkotásként fényképezze le és állítsa színpadra. A Nick Knight-tal való rendkívüli együttműködésünk mindannyiunk részére inspiráló volt. Korábban egyetlen BMW modellt sem állítottunk reflektorfénybe ennyire művészi és ennyire progresszív stílusban” – hangoztatta Jens Thiemer, a BMW márkaigazgatója az Art Market Budapest seregszemlén is szemügyre vehető munka kapcsán.

A BMW i7 a Forwardizmus művészetét testesíti meg. A Forwardizmus, mint irányzat a jövő idő előtti meglátásában és megtapasztalásában rejlő örömöt jelenti. E merőben új kifejezés koncepciója, hogy szakadatlan megkérdőjelezzük és vitatjuk a megszokott konvenciókat, hogy ezáltal a lehető legjobb élményeket éljük át és egy jobb jövőt teremtsünk. Nick Knight munkájának végeredménye egy kiváltképp kifejező, érzéki és esztétikailag megragadó, modernizált fotósorozat, amely a feje tetejére állítja a megszokott perspektívákat. A fényképek és videók olyanok, mintha fénnyel lennének megfestve, a nézőt a korszerű választások és érzelmek színes világa felé kalauzolva.

BMW RE:DESIGN iX

A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia fiatal művészeknek kínálta fel a lehetőséget arra, hogy művészi értelemben újragondolják a hosszútávon fenntartható technológiai zászlóshajó karosszériafényezését. A fenntarthatóság, a művészetek és a mobilitás közti párhuzam leginkább kifejező értelmezését – melyet az Art Market Budapest 2022 vendégei is megtapasztalhatnak –, Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója hozta létre.

Hozzászólások lezárva.