Szeptember 25-ig várja az érdeklődőket az Art deco Budapest tárlat

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Art deco Budapest bemutató egy hónappal tovább, szeptember 25-ig várja az érdeklődőket – tudatta a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) szombaton a sajtó képviselőivel.

Eddig csaknem hetvenezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, eszközök, terek (1925-1938) című kiállítása. A expo speciális plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, települési tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közti időszak jellegzetes vizuális kultúrájáról – olvasható a közleményben.

Mint írják, a tárlat középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a korszerű nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított antikvitás zöme meglehetősen kevés alkalommal megjelenik tárlaton, vagy olyan, amelyett még soha nem láthatott nagyérdemű.

Szeptember 25-ig várja az érdeklődőket az Art deco Budapest tárlat

Szeptember 25-ig várja az érdeklődőket az Art deco Budapest tárlat

A témáról korábban nem született átfogó prezentáció, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közti, metropolisszá növekedett Budapest világát. A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, ugyanakkor iparművészeti eszközök, egyebek közt bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, kiegészítők, azonkívül jelmeztervek is megjelennek a kiállításon.

A expon több mint 130 plakát, továbbá számtalan plakátterv megjelenik a kor legnélkülözhetetlenebb tervezőitől, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Lukáts Kató, ezenfelül Mallász Gitta. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat szintúgy az ő art deco plakátjaik hirdették.

A tájékoztatás alapján a tárlathoz kapcsolódó Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállítás ugyancsak egy hónappal tovább várja az érdeklődőket. A kiállítás az 1920-as évek párizsi éjszakai életét ismerteti részleteiben is három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

Szeptemberben több programmal is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállításokban rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket, szeptember 21-én mindazonáltal, az őszi Borszerda esten, a tárlatok 22 óráig látogathatók – áll az összegzésben.

mti

Hozzászólások lezárva.