Új eljárást honosítottak meg a magyarországi stroke-ellátásban

Mesterséges intelligenciával funkcionáló számítógépes program értékeli haladéktalanul a stroke gyanújával felvettek koponya CT leleteit egy EU-s támogatással megvalósuló magyarországi programnak hála.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) vezetésével megvalósuló, Mesterséges intelligencia alapú központi döntéstámogató rendszer kialakítása a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére című pályázat keretében új, a magyarországi közellátásban még nem elterjedt eljárás honosodott meg. Az modernizált fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és segíti az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását – tájékoztatta a nyilvánosságot az OMIII.

Közleményük alapján a projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 1,286 milliárd forint vissza nem térítendő uniós segedelem támogatásával valósul meg.

Új eljárást honosítottak meg a magyarországi stroke-ellátásban

Új eljárást honosítottak meg a magyarországi stroke-ellátásban

Koponyaűri erek elzáródásánál a visszafordíthatatlan agyi károsodás kockázata az elzáródástól kezdve jelentős léptékben nő, az önálló életre alkalmas túlélés esélye ugyanakkor percről percre kevesebb lesz. Így kritikusan releváns, hogy a célszerű terápiás döntés a lehető leggyorsabban és legpontosabban megtörténjen, különös tekintettel arra, hogy agyalapi nagyérelzáródás tekintetében a beteget rögvest az ilyen esetek kezelésére alkalmas centrumok valamelyikébe kell továbbszállítani – felhívja a figyelmet az OMIII.

Tájékoztatásuk alapján a korszerű eljárás célja, hogy Magyarország bármely stroke centrumába stroke gyanújával sürgősséggel felvett betegről készült képalkotó vizsgálat (koponya CT) eredménye teleradiológiai hálózaton át központi, felhőben funkcionáló szerverre kerüljön, ahol a mesterséges intelligenciával (MI) funkcionáló program azt haladéktalanul értékeli.

Az értékelést követően a számítógépes program a feldolgozott, a károsodásokat kiemelő képanyagot, ráadásul a terápiás döntés szempontjából kritikus számszerűsített paramétereket önműködően visszaküldi a vizsgálatot végző intézménynek, tetejébe annak a fogadó ellátóhelynek is, ahova szükség során a beteget rendhagyó ellátásra tovább kell szállítani.

„Ebben a pillanatban a terápiás döntéshozatal egy órát is felemészthet a radiológiai leletezéssel, a konzultációval a felvevő és fogadó intézmények közt és a tradícióknak megfelelő berendezésekkel történő képtovábbítással. Ez az idő a korszerű eljárással 15-20 percre rövidíthető” – idézi a közlemény Szikora Istvánt, az OMIII Neurointervenciós Osztályának osztályvezető főorvosát.

A rendszer internetkapcsolat támogatásával online kommunikációt is nyújt a beteget elsőként felvevő és továbbszállítás során az őt fogadó intézmény ügyeletesei közt. Minden adattovábbítás a GDPR adatvédelmi előírásainak megfelelően történik, ugyanakkor mind az értékelőszoftver, mind a teleradiológiai rendszer európai (CE) és amerikai forgalmazási engedéllyel büszkélkedhet a fenti alkalmazásokra.

A projekt az Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései című hirdetmény keretében az OMIII Budapest Amerikai út 57. alatti telephelyén mint központi egységben, ezenfelül az állam újabb 27 stroke centrumában valósul meg 2021-2023-ban.

A projekt esetén az OMIII 18 orvos munkatársa (radiológus, neurológus, neurointervenciós idegsebész) 2-3 fős csoportokban összesen 6 alkalommal látogat el a határon túli együttműködő partnerekhez, a Heidelbergi (Németország) és az Örebroi (Svédország) Egyetem Neuroradiológiai Centrumaiba – áll a közleményben.

mti

Hozzászólások lezárva.