Digitális kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum a budapesti Erzsébet téren

Költségmentesen várja az érdeklődőket digitális kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium klub bejárata mellett.

A francia Micro-Folie mobilmúzeumban a kíváncsiskodók egy hatalmas kivetítő, tabletek és VR-szemüveg segédkezésével világhírű múzeumok, köztük a Louvre, a Musée d’Orsay, a Musée national Picasso, ráadásul az MNM és a Gödöllői Királyi Kastély válogatott műtárgyairól nagy felbontású digitalizált fényképeket, 3D fotókat és videófelvételeket láthatnak.

Digitális kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum a budapesti Erzsébet téren

Digitális kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum a budapesti Erzsébet téren

Az MNM 23 régisége közt megjelenik a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze – nyilatkozta L. Simon László, az MNM direktora a szeptember 19-ig díjmentesen várja az érdeklődőket bemutató megnyitóján.

L. Simon László köszönetét fejezte ki a francia államnak és a francia kulturális minisztériumnak az önzetlen és nagyszerű kezdeményezésért, amelyiknek hozzájárulásával az Európai Unió tagállamai közt a kultúrák közti közeledés valósulhat meg. Kiemelte annak fontosságát, hogy a múzeumokat, kiállításokat kivigyék a szabadtérre, ezáltal mindazonáltal bevonzzák – elsődlegesen a fiatalokat – a múzeumi térbe.

Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy a digitális kiállítóhely a 21. század csúcstechnológiáját reprezentálja. A Micro-Folie megálmodói nagyhírű múzeumok műtárgyait hozzák közel az érdeklődőkhöz, és a technika az eszközök olyan dimenzióit tárja fel előttünk, amelyeket másként nem ismerhetnénk meg – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet a digitális kiállítás összművészeti kitekintésére, mivel a csaknem kétezer műtárgyon kívül a kinézet, az építészet, az előadóművészet és a tudomány is helyet kap a kulturális térben.

Sophie Sellier francia kulturális attasé közölte, hogy a 2017-ben kísérleti céllal megvalósított projekt mulattató és technológiai kulturális tartalmakat ígér a közönségnek, a 12 alapító közt olyan intézmények láthatóak, mint a Louvre, a Pompidou Centrum és a versailles-i kastély.

Mint kiemelte, a program középpontjában a digitális bemutató áll, amit soros EU-elnöksége alkalmából Franciaország a tagországok kulturális kincseivel gazdagított. A Digitális Múzeum európai gyűjteménye a kontinens kulturális és művészeti történetét kívánja elmesélni multidiszciplináris alkotásokon át – mutatott rá, hozzátéve, hogy idén a gyűjteményt 20 európai országban mutatják ezt követően be.

mti

Hozzászólások lezárva.