Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét az ELTE informatikai karán

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikai karán átadták Magyarország első – a magyarországi Bosch csoport segítségével és partnerségével megalakított – mesterséges intelligencia ipari tanszékét.

Az ELTE-Bosch mesterséges intelligencia tanszéken zajló kutatások hozzájárulnak többek között az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás és az emberi agyműködést mindinkább leképező neurális rendszerek fejlesztéséhez.

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét az ELTE informatikai karán

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét az ELTE informatikai karán

A megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatás megújításáról szólva kiemelte annak jelentőségét, hogy az ipar, azonfelül az együttes kutatás-fejlesztés megjelenjen az felsőfokú intézményekben.

Ahogy nyilatkozta, az ELTE és a Bosch csoport együttműködésének keretében az egyetem közvetlenül is bekapcsolódhat az ipari fejlesztés internacionális folyamataiba, míg a társaság kutatás-fejlesztési tevékenysége nagyszámú eredménnyel bővülhet.

A miniszter visszaidézte, hogy nagyszámú konstrukció támogatja az innovációs ökoszisztéma kialakítását, eredményességének fokozását, a miniszter ezek közt említette például a nemzeti laboratóriumok, a kompetencia központok és a science parkok (innovációs központok) létrehozását.

Palkovics László elmondta továbbá, hogy három évvel ezelőtt jelentették be a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció megalakítását. A koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások kapcsán az európai élvonalba kerüljön, és erre minden esély megvan – nyomatékosította. Kijelentette még, hogy a platformnak immáron nagyjából 350 tagja van.

Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban kijelentette: az ELTE és a Bosch az egyik legizgalmasabb együttes kutatási kiterjedése a 4-es és 5-ös szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már maradéktalanul, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását.

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és a szaktudást biztosítja a modern tanszék részére, hanem a gyakorlati létrehozásban is segítséget nyújtott – közölte. Mint hangoztatta, korszerű kutatási környezet, új típusú egyetemi tér alakult meg. A korszerűsödött, 400 négyzetméteres tanszéken a tantermek mellett rugalmasan hasznosítható kutatói munkaállomásokat, az együttműködést segítő teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is megalkottak.

A leginnovatívabb európai vállalkozások és a felsőoktatás együttműködése Magyarországnak kiemelten kardinális, mert mindent összevetve egyre magasabb hozzáadott értékkel lehet jelen a gazdasági értékláncban, és munkahelymegtartó képessége is nagymértékben nőhet – nyomatékosította Szászi István.

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia technológiai, pénzügyi és szociális növekvő szerepére, ami az felsőfokú intézményeket is kihívások elé állította. Kijelentette: a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan nagyszámú projekt van folyamatban az ELTE-n, és napjainkban már csaknem az összes tudományterületen beépül a kutatásba és az oktatásba.

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja jelezte: az újítás és az alkalmazásközpontú szemlélet jelen van kar tevékenységében, ez erős szakmai alapot nyújt az innovációban érdekelt intézmények részére. Az partnerség alatt a hallgatók gyakorlati szempontból még versenyképesebb tudást szerezhetnek, az ELTE képzési programjai ugyanakkor igazodnak a változó ipari igényekhez – nyomatékosította.

mti

Hozzászólások lezárva.