Speciális díszkandallók kerültek elő a Budavári Királyi kastély kutatásakor

Hetven év után találták meg a mesterek a századfordulós Budavári Királyi kastély jellegzetes kandallóinak maradványait, a most feltárt leletek az Andrássy- és Deák-előcsarnokokba csinált kandallók elemeit is tartalmazzák – tájékoztatta a Várkapitányság a sajtó képviselőit.

A Budavári Királyi kastély rekonstrukciójának előkészítése esetén zajlik az épületegyüttes falainak, pincéinek és elzárt tereinek kutatása, újabb értékes leletek is előkerültek – írták.

Speciális díszkandallók kerültek elő a Budavári Királyi kastély kutatásakor

Speciális díszkandallók kerültek elő a Budavári Királyi kastély kutatásakor

Az összegzés emlékeztet, hogy a Nemzeti Hauszmann Program egyik legfőbb célja a Budavári Királyi kastély egész rekonstrukciója, hogy a vendégek megint a századfordulós fényében csodálhassák meg az épületegyüttest.

„Az eredetivel megegyező rekonstrukcióhoz elengedhetetlen, hogy megismerjük azokat a századfordulós részleteket, amelyeket nem érintettek a háború utáni, ideológiai okokból történt leegyszerűsítő átépítések” – magába foglalja a közlemény.

A falkutatási munkálatok mellett a Várkapitányság mesterei és a velük dolgozó szakértők több helyen is folytatták az épületegyüttes pincéinek és elzárt tereinek vizsgálatát. A déli, D és F jelű épületeket összekötő közműalagútban majdnem hetven év után bukkantak a királyi kastély egykori kandallóinak több, felbecsülhetetlenül értékes darabjára.

A kandallók döntő része kisebb sérülésekkel vészelte át a második világháború pusztításait, még az 1940-es évek legvégén is eredeti helyükön voltak, ellenben a királyi kastély épületének fontos bontási munkálataikor valamennyit szétszedték. A most fellelt faragottkő-elemek feltehetően akkor, a királyi kastély bontásakor kerülhettek mai helyükre. Az egykori kandallók legdekoratívabb részét feltehetőleg elrejtették vagy a több száz kilós tömböket sikertelenül próbálták elszállítani a pincealagúton át. A folyosót később közműalagúttá szűkítették, mindent összevetve hosszú évtizedekre teljesen elzárták az értékes kőfaragványokat a külvilágtól.

A most feltárt leletek beazonosításakor kiderült, hogy a legnagyobb, 16 darabból álló csoport a századfordulón a krisztinavárosi szárny egykori helyiségeibe, az Andrássy- és a Deák-előcsarnokokba konstruált kandallók elemeit magába foglalja. Ezeken felül előkerült két különösen szépen faragott darab a királyi lakosztály és az első fejedelmi lakosztály közt elhelyezett ebédlő márványkandallójából is. Egy újabb, szépen megmunkált elem az ebédlő és a Szent István-terem közt elhelyezkedő Cercle-terem sarokkandallójához kötődött – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Királyi Palotában elhelyezett új kandallókat légfűtésre is használták, stílusuk és színviláguk folyamatosan összhangban volt annak a teremnek a kialakításával, amelybe kerültek. A kandallókat egykoron Seenger Béla szobrászművész, kőfaragómester gyártotta, aki maga csinálta el minden szobrászmunkát a gazdagon kifaragott kőtömbök fényezésével, csiszolásával közösen. A kandallók magyar fehér márványból, más esetben mindazonáltal gyüdi márványból készültek. Seenger Béla munkásságáért 1903-ban megkapta az Országos Ipartestület aranyérmét, Ferenc József ugyanakkor a császári és királyi udvari kőfaragó címet adományozta neki.

Az épületegyüttesen végzett szondázó falkutatási és alapfeltárási munkáknál már ezelőtt több olyan lelet is előkerült, amelyek segítenek meghatározni, hogy milyen színű, anyaghasználatú és textúrájú volt a századforduló során bővített királyi kastély. A mesterek megtalálták például a Hauszmann-kori alkotmány tetejét díszítő palák darabjait, a konyhai, cukrászati és másfajta kiszolgálóhelyiségek zöld betétes és mintázott, fehér keramit padlóburkolatait, ráadásul ugyanezen helyiségek színes mintázatú Zsolnay-falburkolatainak egy-két jellegzetes darabját is – közölte a Várkapitányság.

mti

Hozzászólások lezárva.