Átadták az 5G hálózatok mérésére szolgáló labort az Óbudai Felsőfokú intézményben

Átadták az Óbudai Egyetem, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, és a Vodafone Magyarország együttműködésében kialakított, 5G hálózatok mérésére szolgáló laboratóriumot Budapesten.

Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat direktora kiemelte: két éve indult a Nemzeti laboratóriumok létrehozását célzó kormányzati program. Ez a jellegzetes projekt az 5G-t helyezi a fókuszba, mivel a következő évtized legszámottevőbb kérdése a biztonsági kihívásoknak való megfelelés.

Átadták az 5G hálózatok mérésére szolgáló labort az Óbudai Felsőfokú intézményben

Átadták az 5G hálózatok mérésére szolgáló labort az Óbudai Felsőfokú intézményben

Olyan kutatásokat, innovációkat indítanak el, amelyek a mindennapi életben hasznosíthatóak lesznek, és a biztonságot szolgálják. A akadémiai hátteret az Óbudai Egyetem biztosítja, az iparági partnereik a Vodafone és a Nokia – ismertette.

A szervezetek két éve dolgoznak már közösen, az eredmények az egész állam és társadalom érdekét szolgálják. A laboratórium átadása a kutatások végrehajtását szolgáló infrastruktúra része, a korábbi eredményeik ezen már túlmutatnak – mondta.

Rácz Ervin, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese azt mondta el, eddig is sokat tettek azért, hogy a diplomásaik piacképes tudást szerezzenek. A k+f, akadémiai tevékenység, nemzetközivé válás vagy az ipari kapcsolatok területén terveznek továbblépni, és a régió meghatározó műszaki egyetemévé válni.

Kijelentette még: a most átadott 5G laboratóriummal és az infrastruktúrával az egyetem tovább erősíti a gyakorlatorientált képzését, és bővülnek a kutatási választások is. Idézte fel: 2017-ben az felsőfokú intézményben 4G labort avattak, most a korszerű, 5G laborral tartják magukat az élvonalban.

Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta el, hogy a vállalat biztosítja a privát hálózatot az egyetem részére.

Hangoztatta még: partnerségük első mérföldköve a Vodafone 4G labor felállítása volt a Híradástechnikai Intézet részére. Céljuk már a kezdetektől egyértelmű volt: a mérnökhallgatók gyakorlati tudásának gyarapítása, annak érdekében, hogy versenyképes szakmai ismeretekkel kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Lázár Zoltán, a Nokia Enterprise Magyarország üzletágvezetője azt mondta el, hogy az együttes projekt – ahol iparági partnerkét vesznek részt – hasznos a tudomány és az ipar részére hasonlóképpen, abban kiemelten meghatározó a biztonság és a hálózatok védelme.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap segítségével a Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése titulussal rendelkező programban valósul meg.

mti

Hozzászólások lezárva.