Kétszer nagyobb térségben nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

Korszerűsödött tartalommal, kétszer nagyobb szféraban nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán.

A Közlekedési Múzeum leendő otthonában, az egykori Északi Járműjavító területén előző évben jelentős elismerést aratott kiállítással mutatkozott be – idézi fel az intézmény által a sajtó képviselőihez eljuttatott közlemény.

Mint írják, újból megnyílik az ipari helyszínt és a magyar vasút történetét bemutató, „Volt egyszer egy Északi. a történet folytatódik” című prezentáció, ugyanakkor ugyanakkor első alkalommal lesznek láthatók a múzeum gyűjteményének legfrissebb szerzeményei.

Kétszer nagyobb térségben nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

Kétszer nagyobb térségben nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

„Előző évben alig három hónap alatt több mint 30 ezer vendég keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kimagasló számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra milyen hatalmas igény van” – idézi a közlemény a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

Vitézy Dávid közölte még, most kétszer nagyobb tárlattal várják a érdeklődőket, a mesés mozdonyok mellett kiállítják eddig jórészt sosem látott, legkorszerűbb gyűjteményi kincseinket is.

„A korszerű múzeum tervezése mellett tudniillik egy tavalyi kormánydöntésnek betudhatóan figyelemre méltó gyűjteménybővítési és restaurálási programot indítottunk el, ennek első eredményeit be is mutatjuk látogatóinknak. A vasúti járművek mellett megfigyelhető lesz faros Ikarus, két világháború közti teherautó, Ford T-modell, azonkívül szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar több kihangsúlyozott értéke” – emelte ki a főigazgató.

Az információ alapján a tárlat przentálja a modern Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, azonfelül az építészeti tervezéssel párhuzamosan folyó gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is.

A gyereknapi nyitóhétvégén a múzeum egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotósarokkal fogadja a látogatókat, akik egy VR-szemüveges installáció segédkezésével „143 méter magasból” körbenézhetnek a Lágymányoson épülő MOL-toronyból is.

Belülről is szemügyre vehetők lesznek az Ikarus 66 és Ikarus 556 autóbuszok, a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttesen megvalósított program esetén ugyanakkor a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek a kíváncsiskodók.

Az Átszállás titulussal rendelkező programsorozat első délutánján Merczi Miklós muzeológus, Kovács Krisztina irodalomtörténész, Novák János zenész és Trill Zsolt színművész segédkezésével kiderül, miként jelenik meg az utazásélmény a Nyugat első nemzedékének írásaiban, szó esik a pályaudvari létről és a Nyugat szerzőinek alkotásain túlmenően Cseh Tamás dalai idézik meg a folytonos úton levés atmoszféráját.

A szeptember 30-ig szemrevételezhető bemutató egész ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők – áll a közleményben.

mti

Hozzászólások lezárva.