Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új irattárát

Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) új irattárát Budapesten, az 1000 négyzetméteres raktárépület új körülményeket nyújt a hivatal által őrzött, oltalmakkal kapcsolatos okmányoknak.

Az átadón Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára nyomatékosította: a modern irattár méltó stádiumok közt őrzi a magyar találmányok dokumentumait a legelső védjegybejegyzésektől a legmodernebb szabadalmak iratanyagáig.

Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új irattárát

Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új irattárát

A raktárban csaknem 300 ezer iratot őriznek, ami közel 5 ezer folyóméter hosszú; az itteni iratanyagok nem mozdulnak az épületen kívül, és minden dokumentumot elektronikus formában továbbítanak az igénylőknek – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Bódis József azt mondta: Magyarország gazdag szellemi termékekben, a magyar Nobel-díjasok eredményei mellett nagyszámú eminens akadémiai és innovációs teljesítmény született.

Kitért arra, hogy a digitalizáció korában megváltozott az irattár mondanivalója, de még mindig komoly szellemi, tudásmegőrző és jogi jelentősége van.

Ahogy nyilatkozta, a modern irattár létrehozása mutatja a szellemi értékek megbecsülését, egyben mutatja a jövőbe vezető utat. Releváns feladata, hogy a korábbi és a mai generációk által felhalmozott tudást biztonságos szituációk közt őrizze és nyújtja át az utókornak – emelte ki az államtitkár.

Pomázi Gyula közölte: az okmányokat ezelőtt széttagolva, több helyen, nem túl ideális státuszok közt tudták tárolni. Ezeket a problémákat oldja meg a Soroksári úti raktár, ami megfelel a Magyar Nemzeti Levéltár állományvédelmi ajánlásának, védett a külső fénytől, tartható optimális páratartalom és hőmérséklet, elkülönülnek a publikus és nem publikus okmányok, és a digitalizáció is szolidan megoldott.

Az SZTNH elnöke kiemelte, hogy az elmúlt két évben a hivatal egyre több szolgáltatása került át az online térbe, az elektronikus úton benyújtott irományok aránya 54 százalékra emelkedett.

A hivatal kihangsúlyozott célja még mindig a hazai feltalálók, kutató-fejlesztők és innovátorok segítése, hogy találmányaikból a védett szellemi tulajdon eszköztárával gazdasági értéket hozhassanak létre – nyomatékosította Pomázi Gyula.

mti

Hozzászólások lezárva.