40 év legjobb magyar sajtófotói a Capa Központban

Az elmúlt 40 év legjobb magyar sajtófotóiból érzékelhető szemezgetés május 29-ig a Robert Capa Korunkbeli Fotográfiai Központban Budapesten.

A visszatekintő kiállítást a Magyar Sajtófotó Tárlat 40-ik évfordulója alkalmából rendezi a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége.

40 év legjobb magyar sajtófotói a Capa Központban

40 év legjobb magyar sajtófotói a Capa Központban

A sajtó képviselőihez elküldött tájékoztató alapján a kiállításon 123 fotográfustól tekinthetők meg képek, ugyanakkor külön tárlókban láthatók az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékek és a fotóriporteri munka kellékei.

A szortírozás a magyar sajtófotó valamennyi műfaját elénk tárja, a leghíresebb fotóriporterektől, a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig, csak olyan képek megjelennek, amelyeket ezelőtt a Magyar Sajtófotó Pályázatra beadtak az szerzők.

Az első sajtófotó kiállítást 1981-ben Szalay Zoltán teremtette meg, és a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, rendezője maradt a kiállításoknak.

Attól fogva megváltozott a politikai berendezkedés Magyarországon és ezáltal a sajtó is; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága, azonban a fotóriporterek elkötelezettsége nem változott. A sajtónak dolgozó fényképész ma is arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva mutassa meg a közönségnek, szórakoztasson vagy provokáljon.

A 40. Magyar Sajtófotó Prezentáció április 26-án nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol kihirdetik MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj győzteseit, amellett a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is.

mti

Hozzászólások lezárva.