Letették a Nemzeti Népegészségügyi Center új laboratóriumának alapkövét

Letették a Nemzeti Népegészségügyi Center (NNK) új, legmagasabb biztonsági szintű laboratóriumának alapkövét Budapesten.

Az alapkőletétel előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta el, a koronavírus-járvány felhívta a figyelmet arra, hogy bármennyire is előrehaladott a tudomány, még sok az idegen tényező.

A miniszter megemlítette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 januárjában adta ki a koronavírus-járványra vonatkozó figyelmeztetését, az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményei ugyanakkor egyből megkezdték a felkészülést. Január végén megalakult az operatív törzs, és Magyarország Európában az elsők közt tett előkészületeket a járvány megelőzésére, késleltetésére.

Letették a Nemzeti Népegészségügyi Center új laboratóriumának alapkövét

Letették a Nemzeti Népegészségügyi Center új laboratóriumának alapkövét

Ez a járványhullám újra előterébe hozta a lehetőség szerinti járványok lehetőségét – mondta, hozzátéve: a tanulság az, hogy járványok bármikor kialakulhatnak, és az országos tisztiorvosi szolgálatnak és az NNK-nak világszínvonalú háttérrel kell erre felkészülnie.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kardinális lépésnek nevezte a modern laboratórium megépülését. A létesítmény európai szintű lesz, növelni fogja az állam járványügyi biztonságát, a sebes reagálást, felülmúlhatatlan mesterek mellé egy isteni infrastruktúra is létrejön – méltatta a beruházást.

A mester alapján Magyarország járványügyi szempontból Európa kapuőre, és ez a laboratórium műszaki és képességi szinten is fantasztikus lesz.

A különféle kórokozók azonosítására, köztük a legveszélyesebbek vizsgálatára, kutatására alkalmas laboratóriumban a legkorszerűbb mikrobiológiai labor- és képalkotó diagnosztika támogatja a mestereket.

A modern, BSL-4-es szintű (Bio Safety Level) laboratórium 30 milliárd forintból épül meg; az alapkőbe süllyesztett kapszulába egy napilap, egy maszk, a ház látványterve, a támogatási szerződés és egy emléklap került.

mti

Hozzászólások lezárva.