A Svábhegyi Csillagvizsgálóba érkezik a Tapintható Univerzum tárlat

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban március 13-án ingyen várja az érdeklődőket a Tapintható Univerzum című bemutató; az egynapos bemutatón 90, tapintható, domborított, egyedileg fejlesztett modellen át fedezhetik fel a vak és gyengénlátó érdeklődők a Naprendszer égitesteit – olvasható a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont a közleményében.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóba érkezik a Tapintható Univerzum tárlat

A Svábhegyi Csillagvizsgálóba érkezik a Tapintható Univerzum tárlat

Mint írják, a tárlat anyaga, amit a Bakonyi Csillagászati Egyesület teremtett meg, a Svábhegyi Csillagvizsgáló segédkezésével most Budapesten is megismerhető lesz. A hallható és tapintható interaktív bemutató célja, hogy hiánypótló módon a vak és gyengénlátó emberek részére is megismerhetővé váljanak az univerzum csodái.

A tájékoztatás alapján a Tapintható Univerzum program megalkotóinak célja az volt, hogy a tradícióknak megfelelő távcsöves ismeretterjesztés mellett, azzal egyenértékű csillagászati bemutatót dolgozzanak ki látássérültek részére.

A tapintható makettek és modellek legyártására a Bakonyi Csillagászati Egyesület elemei dolgoztak ki tematikát, amely aprólékosan elénk tárja a Naprendszert: 77 darab, 3D nyomtatással előállított modell jött létre, amelyek 46 égitestet mutatnak be azok érdekes felszínformáival egyesült erővel. A nyomtatott elemek mellé újabb kilenc, egyedileg alkotott, kézzel formázott modell is került. A 86 modell mellett 3 valódi meteoritot és egy becsapódások alatt képződő, úgynevezett tektitet is megtapogathatnak a vendégek – olvasható a közleményben.

A bemutatott meteoritok közül az egyik az argentin Campo del Cielo-hullás egy 3,5 kilogrammos példánya, a másik az amerikai Canyon Diablo vasmeteorit. Utóbbi érdekessége, hogy elkészült mellé az általa vájt arizóniai Barringer-kráter is, tapintható formában. A vasmeteoritoknak nemcsak a tapintásuk vagy a súlyuk, hanem az illatuk is érdekes, így kerültek bele a tematikába.

A program minden vendég részére díjmentes, viszont regisztrációhoz kötött. A makettekhez tartozó hanganyagok maximális élvezéséhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon létfontosságú, fülhallgatóval. Bővebb információk a kiállításról a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon láthatóak – áll az összegzésben.

mti

Hozzászólások lezárva.