Másfél milliárdból tovább korszerűsödik az országos kardiovaszkuláris intézet

Másfél milliárd forint értékben újabb építészeti korszerűsítést hajthat végre a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (Gokvi) az Egészséges Budapest Program forrásaiból.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az állam legnagyobb szívgyógyászati centrumának állapota, műszerezettsége, szakmai felkészültsége meghatározza a „magyar kardiovaszkuláris helyzetet”.

Másfél milliárdból tovább korszerűsödik az országos kardiovaszkuláris intézet

Másfél milliárdból tovább korszerűsödik az országos kardiovaszkuláris intézet

A magyar halálozási adatok 50 százaléka a keringési betegségekre vezethető vissza, így is meghatározó, hogy a kormány elfogadta az öt nemzeti programot, amelyek közt van a keringési betegségek programja is – tette hozzá.

Közölte: a fejlesztés aktuális fázisában a Gokvi négy emeletén több mint 1200 négyzetméteren történik átépítés.

A gyerekambulancián MR/CT-berendezés elhelyezésére alkalmas helyiséget formálnak ki, két érsebészeti műtőt, egy kétágyas posztoperatív őrzőt és egy olyan műtőt, ahol digitális angiográfiai konstrukció (DSA) segédkezésével végezhetnek el beavatkozásokat – ismertette.

Andréka Péter, a Gokvi irányítója azt mondta, olyan fejlesztésre nyílt most sansz, amellyel az intézet még közelebb került a fejlett világ nagy szívgyógyászati centrumaihoz.

A mester kijelentette még: a két katéteres labor közül az egyik egy DSA-labor, ahol a szív koszorúsereken kívüli betegségeinek gyógyításával, a perifériás érszűkülettel foglalkoznak, a másikban – az elektrofiziológiai laborban – a ritmuszavarok kezelésére, pacemaker-terápiás tárgyak beültetésére van eshetőség.

A főigazgató kiemelte, a koronavírus-járványban fontosnak tartják a várólisták csökkentését, melyet ezzel a két műtővel hatékonyabban végezhetnek.

mti

Hozzászólások lezárva.