Helyére került a modernizált Turul-szobor a budai Várban

A teljeskörű restaurálás után megint a Habsburg-kaput ékesíti Donáth Gyula turulmadarat ábrázoló szobra, amit egy 60 tonnás óriásdaru hozzájárulásával emeltek vissza eredeti helyére a budai Várban.

A szobor restaurálását idén februárban kezdték meg a Nemzeti Hauszmann Program keretében, melyet a kíváncsiskodók a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben követhettek figyelemmel – tájékoztatta a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a sajtó képviselőit.

Helyére került a modernizált Turul-szobor a budai Várban

Helyére került a modernizált Turul-szobor a budai Várban

A munka alatt a mesterek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtottak végre, a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronzfelület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, már rozsdamentes acélcsavarok tartják össze az alkotást.

A restaurálás esetén kiderült, hogy a szobor önhordó héjas, mindent összevetve a mű vázának fő funkciója nem az alkotás megtámasztása, hanem az, hogy biztosítsa a szárnyak ellenállását a viharos szélben.

Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Királyi kastély századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán. A mű magassága 5 méter, szélessége 7 méter, a súlya ugyanakkor megközelíti a 9 tonnát.

Talapzatát a történelmi Magyarország címere csinosítja, és az elmúlt csaknem 120 évben a Budavári Palotanegyed egyik leginkább közkedvelt látványosságává vált.

Az alkotás a második világháborúban több sérülést szenvedett el, állapota ugyanakkor a kisebb javítások ellenére akkortól fogva tekintélyesen leromlott.

A tájékoztató alapján a Várkapitányság még az idén végez a turulszobor mellett látható Habsburg-kapu és a hozzá tartozó lépcső egész felújításával is.

A következő hetekben a Halászó gyerekek kútjának és a hozzá tartozó terasznak is befejeződik a megújítása. A díszkutat 1900-ban Senyei Károly alkotta meg, a szoborcsoport egy óriási harcsával küzdő két fiút, és egy őket szemlélő kislányt elénk tár. A háborúban megsérült mű több költözés után került vissza eredeti helyére. Rossz állapota folytán hosszú évek óta nem működött.

mti

Hozzászólások lezárva.