Átadták az ELTE Gazdaságtudományi Karának új vizsgaközpontját

Átadták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gazdaságtudományi Karának új, 200 fő befogadóképességű – heti 10 ezer vizsga lebonyolítására alkalmas – teljesen digitalizált vizsgaközpontját Budapesten.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Szentkirályi utcai egykori Balaton Kávéház épületében kialakított létesítmény avatóján kiemelte: a zárt vizsgakörnyezetben ötvözhetők az online vizsgáztatás zöld, környezetbarát, időtakarékos megoldásai a számonkérés „fairebbé”, versenyképesebbé tételével.

A center révén a kar képessé válik évi 200 ezer vizsga lebonyolítására, amivel minden évben egymillió papírlapot, azaz öt tonna papírt lehet megspórolni – jelezte György László, kitérve arra is, hogy a papíralapú vizsgáztatás tekintetében egyszerűbben tudnak puskázni a hallgatók, amire a korszerű vizsgaközpontban nem lesz lehetőségük.

Borhy László, az ELTE rektora emlékezett, hogy az egyetem korábbi Gazdaságtudományi Intézete augusztus óta önálló egyetemi karként funkcionál. A centrum átadását egyúttal az ELTE-n és az országban is egyedülállónak nevezte, ezután azt nyomatékosította: egyetemük stratégiájának meghatározó eleme az újítás.

Scheuer Gyula kancellár köszöntőjében például hatalmas lehetőségnek nevezte az intézet önálló karrá alakulását, mivel a gazdaságtudományi képzések a legvonzóbbak a tanulók részére.

Andor György, a kar dékánja azt mondta el, hogy az elmúlt évtizedek és a koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg az oktatást, míg a számonkérések hagyománya alig változott. Elkészültek a távoktatás digitális tananyagai, azok kontrollált számonkérésének lehetősége viszont hiányzott – mutatott rá.

Közölte: a Szentkirályi utcai ingatlant, a megvásárlása után, száz nap alatt, rendkívüli sebességgel felújították.

Andor György a centrum bejárásán aprólékosan prezentálta a vizsgáztatás menetét, amely teljesen elektronizált, a hallgatók nem használhatnak sem tollat, sem papírt; a hallgatók a rendszerbe való belépés után eltérő sorrendben kapják meg a vizsgakérdéseket, a velük szomszédos képernyőket védelemmel blokkolják, ezáltal azok nem láthatók a számukra.

A dékán kiemelte azt is, hogy a centrum három hete üzemel, és eddig 20-25 ezer vizsgát bonyolítottak le. A vizsgaközpont 1600 főnyi tanterem-kapacitást vált ki, hatalmas tréneri tehermentesítést is jelent ugyanabban az időben, továbbá kétszer olyan sebesen tudnak haladni a vizsgáztatással, mint a szokásos tantermi módon – fűzte hozzá.

Andor György hangoztatta, hogy a felújított ingatlant 300 millió forintért vásárolta meg a kar, a technikai berendezések újabb csaknem 50 millió forintba kerültek.

mti, fotó: Mohai Balázs

Hozzászólások lezárva.