Az oktatást szolgáló szabadulószoba nyílt világszínvonalú fejlesztéssel a BME-n

Az infokommunikációs ismeretek villámgyors elsajátítását szolgáló szabadulószobát osztottak ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME VIK), együttműködésben a Cisco Magyarországgal.

„Az oktatást játékosan szolgáló fejlesztésről van szó, amely világszinten is nem mindennapi. A szabadulószoba azt a hitet táplálja, hogy az egyetemek és az intézmények maguktól, önállóan szintén pompás együttműködéseket tudnak kialakítani, és olyan motivációt nyújtanak a hallgatók részére, amelyek a kormányzati célokat is szolgálják” – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes eseményen.

Mint hangoztatta, az az informatikus hallgató, aki a későbbiekben a szabadulószoba továbbfejlesztésében részt vesz, a munkaerőpiacon is sokkal nehézség nélkül fog tudni elhelyezkedni. Hangoztatta még: a BME és a Cisco közti összefogás, amelybe több társaság is bekapcsolódott, szolgálja a kormány azon célkitűzését, hogy a lehető legtöbb informatikus kerüljön ki a egyetemi intézményekből. „A következő két évben 44 ezer informatikust tudna felszívni a szektor” – nyomatékosította a helyettes államtitkár.

A legújabb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki. A DevNet kétszobás szabadulószobát, ahol a játékosoknak csapatként kell megoldani a feladatokat, két évvel ezelőtt egy szakmai szimpóziumon mutatták be első alkalommal, és a pandémiát követően most kapott állandó helyet a BME VIK könyvtárában. A fejlesztés szoftveres, hálózati megoldásokat és technológiákat felvonultató alkalmazásokkal operál.

Charaf Hassan, a BME VIK dékánja kiemelte, hogy a szabadulószoba akkor üzemel jól, ha a hallgatók kíváncsiságát permanensen fenntartja, és játékosan képes a szakmára ösztönözni őket. „Azért létrehozunk közösségi tereket, startup sarkokat, hogy segítsük a hallgatók beilleszkedését, és a jó légkör fenntartását” – tette hozzá.

Dalos Ottó, a Cisco Magyarország cégvezetője kijelentette, hogy a Cisco és a BME VIK kidolgozza egy olyan fejlesztői verseny pályázati feltételeit, ahol díjazza a legjobb képességű, a szabadulószobához a legjobb új megoldásokat megalkotó diákokat.

A szabadulószoba kerettörténete egy okosvárosról szól, amelyiknek rendszereit leállás fenyegeti, a játékosoknak ezt kell elhárítani. Ehhez extra segítségeket találnak a szobákban, ezenkívül Webex kapcsolaton át a szobán kívülről is kaphatnak pártfogást elakadás során. A megoldandó feladatok aktuális állapota egy képernyőn követhető, a versenyzőknek végül el kell jutniuk az üzemeltető weboldalára a generátorok újraindításához.

A DevNet szabadulószobát Solymár Károly Balázs, Charaf Hassan, Dalos Ottó, illetve Rakoncza Zsolt, a Dell Magyarország vezérigazgatója és Kalita Kálmán a Gloster Infokommunikációs Nyrt. képviseletében közösen nyújtotta át. A fejlesztésben a Samsung Electronics Magyar Zrt. is részt vett.

mti, fotó: Illyés Tibor

Hozzászólások lezárva.