Oktatást segítő felszereléseket kapott a Szent Margit Kórház

A Szent Margit Kórház 182 oktatást segítő felszerelést kapott, több mint 122 millió forint értékben – közölte az emberi erőforrások minisztere, mikor is átadta az intézmény oktatótermét.

Kásler Miklós kijelentette: a betegellátáshoz elengedhetetlen beavatkozásokat modellező, az egészségügyi dolgozók tudásának fejlesztését szolgáló, korszerű technikai szerkezetekkel felszerelt oktatótermek, úgynevezett skill-laborok fejlesztését tizenegy kórházban és három vidéki felsőfokú intézményben indították el.

A roppant módon villámgyors technológiai fejlődés kikövetelte olyan helyzetek megteremtését, amelyek közt a modern módszereket életszerű helyzetek közt sajátíthatják el az orvostanhallgatók, a tanulók, a nővérek, a rezidensek és a szakorvosok is. A skill-laborokban olyan technikával, technológiával találkozhatnak, amit eddig nem ismertek – közölte a miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a skill-laboroknak nemcsak a graduális képzésben van rendkívüli jelentőségük, hanem a posztgraduális képzésben és a szakképzésben is.

Nagy Mihály, a Szent Margit Kórház intézményvezetője óriási lépésnek nevezte a labor átadását, amelyről azt mondta, a jövőnek is szól. A labort már használatba is vették, és a rutinos, rutinos munkatársak is kipróbálták a modern metodikát. Beszélt arról is, hogy szoros szakmai együttműködésben állnak a Szent János kórházzal, ugyanakkor a visegrádi kórházzal, az ő dolgozóik, betegeik érdekét is szolgálja ezt követően a korszerű oktatóterem.

Gór Csaba, a II. kerületi önkormányzat fideszes frakcióvezetője örömét fejezte, hogy Budán 2014 óta már 64 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés zajlott, valamint zajlik, amibe illeszkedik a skill-labor átadása is. Beszélt arról is, hogy megszakítás nélkül zajlanak a fejlesztések az irgalmasrendi, a Szent Ferenc és a Szent Margit kórházban. Hívta fel a figyelmet: az ez évi budai konzultáció is azt mutatta, hogy a Budán élők az egészségügy fejlesztését tartották a legfontosabbnak.

A minisztérium sajtóanyaga alapján az oktatótermekben zajló képzésen a rezidens orvosok, az orvostanhallgatók, mitöbb az egészségügyi szakdolgozók a már megszerezett elméleti tudás mellett a professzionális és magas színvonalon alkalmazható gyakorlati készségeket sajátítják el. Valósághű helyzeteket szimulálva gyakorolják a betegellátást, és a szakszerű műfogásokat. Különösen nagy az igény az életmentő beavatkozások gyakorlására, mert ezekre kockázatmentesen másfajta szituációk közt nem adottak a körülmények – írták.

Az oktatólaborokba most beszerzett demonstrációs berendezések közt vannak lélegeztetőgépek, EKG- és ultrahangkészülékek, defibrillátorok, vénakanülálást gyakorló modelleszközök, valósághű felnőtt- ezenfelül gyermek- és csecsemő-, továbbá újszülöttbábuk, injekciózás, intubálás, katéterezés, illetve mellkas csövezési tevékenységek gyakorlását szolgáló berendezések.

Az Egészséges Budapest Program keretében tizenegy fővárosi és Pest megyei kórház kapott kétmilliárd forint értékben hasonló szimulációs eszközöket – közölték.

mti, fotó: Bartos Gyula

Hozzászólások lezárva.