Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat. A FILMIOKLUB-ok díjmentes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

Az NFI információja alapján a hagyományos magyar filmkincs és az együttes mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték a magyarországi és határon túli felsőfokú intézményekben az egykor neves filmklubok újraindítását.

Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

Mint felidézik, pár évtizeddel ezelőtt csaknem az összes felsőfokú intézményben működtek filmklubok, amelyek kimagaslóan hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő nagyérdemű kialakulásához.

„Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, hatalmas hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga” – idézik a közleményben Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki hozzáteszi azt is, hogy évek óta nagy sikerrel funkcionál a Müpamozi filmklub és múlt évben ősz óta a FILMIO-nak hála egyedülálló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java.

„Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék az együttes mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait” – emeli ki Káel Csaba.

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek betudhatóan hamarosan indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták.

Az összegzésben kitérnek arra is, hogy az NFI a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Hagyományos Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban megfigyelhető Nagylátószög – 120 éves a magyar film című magasfokú bemutatón is.

A filmklubszervezők részére az NFI kínálja, hogy a FILMIO kínálatából költségmentesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket hibátlan kép- és hangminőségben, ugyanakkor kommunikációs tárgyakkal is patronálja a szervezési munkát – írják.

mti

Hozzászólások lezárva.