Szeptember 26-án kezdődik a Budapesti Őszi Esemény

Korszerűsödött formában tér vissza az idén ősszel a Budapesti Őszi Esemény; szeptember 26. és október 10. közt több mint száz programmal várja a közönséget a Budapest Brand Nonprofit Zrt. mai programsorozata.

A parádé, amit harminc éve indított útjára a Fővárosi Önkormányzat, az idén előre kidolgozott tematikus koncepciók alapján is csoportosítja repertoárját – olvasható a szervezők közleményében.

Szeptember 26-án kezdődik a Budapesti Őszi Esemény

Szeptember 26-án kezdődik a Budapesti Őszi Esemény

Mint írják, a kínálatba #ébrenálmodók néven kerülnek azok a produkciók, amelyek korunk ellentmondásait és a megszakítás nélküli jelen tébolyát értelmezik művészetükkel, az #együttmozdulók az interaktivitásra nyitott közönséget célozzák, a #várostbelakók új perspektívába helyezik a köztereket, miközben az #egymástépítők részére előbbre valók a közösségek és szolidaritás, mint az egyén és a hírnév. A határon túli alkotókat, produkciókat a #welcomeculture sorozatban mutatják be a szervezők.

A Budapesti Őszi Eseményen az idén négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő programsorozatok. Az I. kerületben a #szellemóriásokvára korszakos zsenik művészetét idézi fel, a II. kerületben a #margitköz a Margit körút sokáig kihasználatlan tereit tölti meg élettel, a VIII. kerületben az #ezerhangújózsefváros a multikulturális szokásokat és törekvéseket ismerteti, miközben a XI. kerületben az #ablakabartókra új perspektívákat nyit és határátlépésekre hív – áll a közleményben.

A rendezvény nyitókoncertjével Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját ünneplik a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A filmrendező személyét és szellemiségét idézi előadásokkal, beszélgetésekkel, vetítéssel a FreeSzemle a Marczibányi Téri Művelődési központban és a munkatársak visszaemlékezése a FUGA-ban.

Az Örkény Színház dupla bemutatót tart Bodó Viktor és Kovács D. Dániel rendezésében. A közelmúltban nyílt Rumbach zsinagógában Mészöly-estet ad Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveit tárja a közönség elé a Metrum Ensemble, Dukay Barnabást ünnepli a Sound Collective.

A 700 éve életét vesztett Dante műveit Hegymegi Máté rendezése, Gyabronka József monodrámája, Nádasdy Ádám előadása, és az olasz NoGravity fizikai illúziószínháza idézi meg.

Mint a közleményben kiemelik, első alkalommal lesz Magyarországon érzékelhető Schilling Árpád zágrábi rendezése, Néder Panni berlini előadása és Fehér Ferenc Hannoverben készült koreográfiája, mint miképpen az amerikai-kanadai Viano Kvartett is bemutatkozik a magyar közönségnek.

A Budapesti Őszi Parádé égisze alatt valósul meg a 20. UH Fest, az V. Tantermi Színházi Szemle a Jurányi Házban, és az OISTAT magyar centerének látványtervezői kiállítása a margitszigeti Palackozóban.

A parádé keretében rendezik meg a Határtalan Design című kiállítást a Kiscelli Múzeumban, mitöbb a (D)open your move urban dance és jelenkori tánc találkozót a Trafóban.

Az esemény programján megjelenik a Budapest100 a Bartók Béla úton és az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál a Rákóczi téri Csarnokban.

A Budapesti Őszi Rendezvény a zárónapon a Budapest Maratonnal együttes színpadokat állít, és a streetart legkülönbözőbb alkotóit bevonó bulival zárul – olvasható a közleményben.

A Budapesti Őszi Esemény programjairól a www.bof.hu weboldalon és a rendezvény Facebook-oldalán felfedezhetők egyéb tudnivalók.

mti

Hozzászólások lezárva.