Az állam megvásárolta a Batthyány család okleveleit

A kormány döntésével a magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, két doboznyi, összesen 520 dokumentumot – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Budapesten.

A megfizethetetlen értékkel bíró kulturális emlékek, az egykori Batthyány-birtokok levelezései betekintést nyújtanak a Magyar Királyság évszázados működésébe. Ezek akadémiai igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései – mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott eseményen.

Az állam megvásárolta a Batthyány család okleveleit

Az állam megvásárolta a Batthyány család okleveleit

Az államtitkár kitért arra, hogy az MNL már a mai napig is őrzött okleveleket a Batthyány-gyűjteményből, példaként a mohácsi csatát közvetlenül megelőző és azt követő időszakban született dokumentumokat.

Hangoztatta még, hogy a Batthyány család 1945-ben kénytelen volt elhagyni Magyarországot, és vinni magával a több száz éves dokumentumokat magába foglaló családi levéltárat.

Orbán Balázs megjegyezte: a kormány fontosnak tartja, hogy a nemzeti kincseket, ereklyéket, emléktárgyakat hazai kézben tudhassák, így támogatták Munkácsy Mihály trilógiájának teljessé tételét vagy a Seuso-kincsek visszavásárlását is.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy a levéltárak ezeréves történelmiségünk, jogállamiságunk letéteményesei, gyökereink ápolása, őrzése és továbbadása ugyanakkor nemzeti alapfeladatunk.

Szabó Csaba, az MNL irányítója nyomatékosította: az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél.

Mint elhangzott, a Batthyány családdal csaknem tíz éven át húzódó megbeszélések, tárgyalások alatt kezdetben egy bécsi széfben őrzött, háromszáz középkori oklevélről tudtak, és csak három éve derült ki, hogy egy másik széfben újabb csaknem kétszáz okleveleket őriznek.

„A két hete Budapestre érkezett anyag tartalma jellegzetes, a magyar történelem szempontjából hihetetlenül meghatározó iratokról van szó, amelyek kiegészítik a már nálunk található Batthyány-dokumentumokat. A Mohács előtt Magyarországon keletkezett csaknem egymillió oklevélből csaknem százezer maradt meg” – mondta a főigazgató.

Rácz György főlevéltáros, az MNL Akadémiai Igazgatóságának helyettes vezetője visszaidézte, hogy 1945 tavaszán a körmendi Batthyány-kastély értékei szívszorító módon pusztultak el, a levéltár 15 százaléka is megsemmisült, a többi dokumentumot sikerült külföldre menekíteni. Nyomatékosította: az oklevelek értéke abban rejlik, hogy a Batthyány család elemei évszázadokon át töltöttek be kardinális kormányzati tisztségeket.

Az oklevelek három csoportba sorolhatók. A Memorabilia-sorozat mindenekelőtt királyi leveleket és politikai témájú okmányokat magába foglal. A akadémiai kutatás szempontjából párját ritkító forrásértékű együttes az úgynevezett Himfiana-sorozat, amely az Anjou-korban befolyásos Döbrentei Himfiek levéltára volt, ezeket a Batthyányiak birtokaikkal örökölték. Ezek legkorábbi darabja IV. Béla király 1256-ban kiadott oklevele. A harmadik széria az Acta Antiqua, ide sorolták a család ősi birtokállományának legrégebbi birtokjogi okleveleit. E széria legkorábbi darabja Nagy Lajos király 1355. évi oklevele.

A több mint 75 éven át Bécsben őrzött okiratok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a akadémiai kutatás rendelkezésére fognak állni.

mti, fotó: Szigetváry Zsolt

Hozzászólások lezárva.