Az alkohol az ezelőtt véltnél gyakrabban okozhat rákot

Az alkoholfogyasztás az ezelőtt véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás ugyanakkor védelmet jelenthet a májrák ellen.

Az alkoholfogyasztás a rákbetegség több fajtájához köthető: a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, tetejébe mell- és májrákhoz – írja a The Guardian.

Az alkohol az ezelőtt véltnél gyakrabban okozhat rákot

Az alkohol az ezelőtt véltnél gyakrabban okozhat rákot

A tanulmány alapján ugyanakkor naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztásával csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) kialakulásának kockázata. A hatást a koffeines és a koffeinmentes kávé tekintetében is megfigyelték.

A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként funkcionál, mindent összevetve védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, ezáltal a rák ellen is.

A tejtermékek és az egész kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti – állapították meg a szakértők.

A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou alapján újabb vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, amellett az alkohol és az egyes ráktípusok közti összefüggés mechanizmusának megértéséhez.

Mitrou azt ajánlja mindazoknak, akik aggódnak amiatt, hogy étrendjük hatással lehet a rák kialakulására, hogy tanulmányozzák a WCRF rákmegelőzési útmutatásait. Ezek alapján ajánlatos az alkoholfogyasztás limitálása, az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás és az egész kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket magába foglaló étrend.

Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa alatt olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek ugyanakkor elrákosodhatnak.

Az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők. Általánosságban véve a lehető legtöbb alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – vélik a tudósok.

A tanulmány szerzői alapján kiemelten releváns lenne célzottabb közegészségügyi irányelvek kialakítása, amelyek segíthetnek tudatosítani az emberekben az alkohol és a rák közti kapcsolatot és ösztönözni őket az alkoholfogyasztás mérséklésére.

Az Imperial College London szakértői 860 olyan kutatás adatait elemezték, melyek ennivalók és tápanyagok fogyasztása és 11 különféle ráktípus kialakulása vagy azok folytán bekövetkező halál kapcsolatát vizsgálták.

mti

Hozzászólások lezárva.