Megérkeztek Erzsébet királyné privát bútorai a gödöllői kastélyba

Megérkeztek Erzsébet királyné egyéni bútorai, fésülködőasztala és üveges vitrinje a Gödöllői Királyi Kastélyba. A Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segédkezésével Németországból visszavásárolt antikvitásakkal a publikum már szemben találhatja magát a kastély állandó kiállításában.

Szimbolikus üzenete van, hogy Erzsébet privát bútordarabjai visszatérhettek a Sissiként is ismert királyné egykori nyári rezidenciájába. A történelem ugyanakkor gazdasági kapacitás, a turisztika hajtóereje is – nyilatkozta a berendezési eszközök sajtóbemutatóján a gödöllői kastélyban a kormányszóvivő.

Megérkeztek Erzsébet királyné privát bútorai a gödöllői kastélyba

Megérkeztek Erzsébet királyné privát bútorai a gödöllői kastélyba

Szentkirályi Alexandra hangoztatta még: az elmúlt másfél év felettébb nehéz időszak volt a turisztikai szektor részére, amely csaknem 400 ezer magyar megélhetését biztosítja, a kormány ellenben a járványhelyzet alatt sem állt le a turisztikai támogatásokkal, fejlesztésekkel.

Vidéken 35 új szálloda és panzió épül, 600 panzió felújítása befejeződött, 14 ezer magánszálláshely vehetett fel pártfogást, és csaknem 60 ezer szoba újult meg, ezen felül nemsokára elindul a 150 milliárd forint keretösszegű pályázat a magyarországi gyógyfürdők fejlesztésére – sorolta a kormányszóvivő.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. cégvezetője felidézte azt, hogy a kastély igazi Sissi-kultuszhelyként funkcionál.

A létesítmény jubileumot is ünnepel, tudniillik harminc éve hagyta el a szovjet hadsereg, ezután 1996-ban nyitott meg – bár első alkalommal még csak részben – a érdeklődők előtt. Az évfordulóhoz kapcsolódik a két speciális bútor érkezése is, amelyeket a Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF támogatásával sikerült visszavásárolni – közölte Ujváry Tamás.

Virág Zsolt az általa miniszteri biztosként felügyelt Nemzeti Kastélyprogramról és a Nemzeti Várprogramról szólva hangoztatta, azok nemcsak a házak helyreállítását, hanem azok szellemi rehabilitációját is célozzák.

Ehhez tartozik, hogy a megtalálható egykori berendezési eszközök is visszakerüljenek a falak közé – jegyezte meg.

Állítása alapján Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni, mindazonáltal már a nagyérdemű is szemben találhatja magát a régiségekkel a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, emellett írószobájában.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott a Kastélykártya programhoz.

A díjmentesen kiváltható Kastélykártya 20 százalék kedvezmény nyújt a csatlakozó intézmények állandó belépőinek árából, és újabb kedvezményeket nyújt a kastélyok vendéglátóegységeiben, ajándékboltjaiban, hébe-hóba mindazonáltal kínálja a részvételt exkluzív rendezvényeken is – nyilatkozta Glázer Tamás.

mti, fotó: Máthé Zoltán

Hozzászólások lezárva.