A fővárosi állatkert is csatlakozott a biológiai sokféleséget védő internacionális koalícióhoz

A Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott az Európai Bizottság által életre hívott, „Egyesült erővel a biológiai sokféleségért!” titulussal rendelkező kezdeményezéshez – közölte a fővárosi intézmény.

Az internacionális koalíció, melynek pillanatnyilag hozzávetőleg háromszáz nemzeti park, kutatóintézet, egyetem, múzeum, állatkert, akvárium és botanikus kert a tagja, azzal a céllal alakult meg, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokféleségének védelmére. A koalícióban 51 állam vesz részt szerte a világból – olvasható a közleményben.

A fővárosi állatkert is csatlakozott a biológiai sokféleséget védő internacionális koalícióhoz

A fővárosi állatkert is csatlakozott a biológiai sokféleséget védő internacionális koalícióhoz

Magyarországról a Fővárosi Állat- és Növénykerttel közösen eddig hat intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem és a Nemzeti Botanikus Kert.

A közleményben kitérnek arra, hogy a csatlakozó országok részvételével idén októberben konferenciát rendeznek Kínában, ahol kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a Föld élővilágának megmentése érdekében.

Mint megjegyzik, a Fővárosi Állat- és Növénykert – az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) akkreditált tagjaként, továbbá az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) intézményi tagjaként – nagymértékű szerepet játszik az élővilág sokféleségének bemutatásában és megismertetésében, ezenkívül természetvédelmi tevékenységén át e sokféleség védelmében is.

„A városligeti intézményben Lendl Adolf egykori igazgató már száz évvel ezelőtt célként fogalmazta meg az élővilág sokféleségének bemutatását. Ennek nyomán az Állatkert – sok társintézményétől eltérően – nemcsak emlősökkel, madarakkal és egyes hüllőkkel odafigyel, hanem rajtuk kívül különféle kétéltűt, halat és gerinctelent is bemutat” – teszik hozzá.

A magyarországi állatkertek közül Budapesten érzékelhető a legtöbb féle állatfaj, továbbá állatcsoport, a gyűjtemény változatossága internacionális összehasonlításban is nagyszerű. A kert növénykert is, ezáltal az állatvilág mellett a növényvilág sokszínűségét is érzékelteti a látogatókkal.

Az Állatkert kiterjedt természetvédelmi tevékenységével hozzájárul a sokféleség megőrzéséhez is. Az intézmény – internacionális állatkerti tenyészprogramok résztvevőjeként – jó néhány fenyegetett állatfaj természetvédelmi célú szaporításában vesz részt, az óriásvidráktól kezdve a szumátrai orangutánokon át egészen a tarvarjakig. Amellett számottevő faj, példaként a rákosi vipera vagy a fakókeselyű tekintetében lényeges munkát végez az állatok természetes élőhelyén zajló in situ védelmi programokban. Az intézmény a természetvédelmi egyezmények betartatásában mentőközpontként támogatja a hatóságok tevékenységét, és kiterjedt vadállatmentő tevékenységet is folytat – teszik hozzá.

mti

Hozzászólások lezárva.