Havadtőy Sámuel készíti a Budavári Királyi kastély Szent István-termének installációját

Havadtőy Sámuel, a világhírű magyar művész készíti a Budavári Királyi kastély elsőként rekonstruált terméhez, a Szent István-teremhez kapcsolódó rendkívüli installációt – közölte a Várkapitányság a sajtó képviselőivel.

A Szent István-terem és a hozzá kapcsolódó installáció augusztus 20-tól várja a nagyközönséget, az első napokban díjmentesen várja az érdeklődőket – olvasható a közleményben.

Mint írják, a készülő kiállítás múlt és jelen, szokás és értékmentés összefüggésében idézi fel Szent István király szellemi örökségét, államalapításának időtálló eredményeit. A helyiséghez kapcsolódó művészi alkotásban Havadtőy a jelenkori művészeten át, a képzőművészet eszközeivel ismerteti az államalapító király intelmeit. A rendkívüli installáció megalkotásához a művész hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte, de megjelenik benne a csipke is.

Havadtőy Sámuel készíti a Budavári Királyi kastély Szent István-termének installációját

Havadtőy Sámuel készíti a Budavári Királyi kastély Szent István-termének installációját

Havadtőy Sámuel, azaz Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként 1952-ben született Londonban. Családjával 1956 nyarán tértek haza Magyarországra, az októberi események után viszont nem tudtak visszajutni Angliába, végül 1971-ben sikerült emigrálnia – idézik fel a közleményben.

Volt lakáj, cseléd és szakács is, ezután New Yorkba került, ahol 1976-ban produkálta lakberendezéssel munkálkodó üzletét. Az 1980-as évek elején bekapcsolódott a New York-i művészéletbe, ahol a legkiválóbb művészekkel dolgozott egyesült erővel. Szoros baráti viszonyba került Warhollal, Haringgel, George Condóval, Donald Baechlerrel és sok más művésszel, köztük Yoko Onóval is, akivel élettársi kapcsolatban élt több mint 20 éven át. Ekkor kezdte használni a csipkét, amelyről úgy gondolta, hogy a magyar lélek része, ugyanis minden magyarországi otthonban megtalálható valamilyen formában.

Az 1980-as évek végén visszatért Európába, Magyarországra is több ízben ellátogatott, ezután 1992-ben megalakította Budapesten a Galéria 56-ot. Havadtőynek több magyarországi kiállítása mellett lényeges funkciója volt a rendszerváltás utáni hazai képzőművészeti életben: amerikai és magyar művészeket ismertetett össze.

Műveiből az egész világon rendeznek nagysikerű kiállításokat. Egy-két éve A katolikus egyházfő monzai látogatásának alkalmából állított elő művéből a Szentatya is rendelt egy másolatot a művésztől. Havadtőy Sámuel idejének nagy részét Olaszországban, ezenfelül Szentendrén tölti.

mti

Hozzászólások lezárva.