Magyar Sajtófotó Pályázat – Balogh Zoltán és Kovács Bea kapta a két nagydíjat

Balogh Zoltán, az MTI/MTVA fotóriportere nyerte el A Covid-19 éve Magyarországon című munkájáért a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton a MÚOSZ Nagydíját, ameddig az André Kertész-nagydíjat Kovács Bea kapta Pillangólány című sorozatáért.

A két nagydíjast a 39. Magyar Sajtófotó Tárlat díjátadóval egybekötött megnyitóján jelentették be.

Balogh Zoltán MÚOSZ Nagydíjjal jutalmazott szériája, amely ezelőtt már a Képriport kategória első díját is kiérdemelte, kilenc fotón ad bepillantást a koronavírus-járvány alatti, megváltozott életbe. Kovács Bea szabadfoglalkozású fotós Pillangólány című szériája, amely a legjobb emberközpontú dokumentarista pályázati anyagért járó André Kertész-nagydíjat érdemelte ki, Mirandának, egy epidermolysis bullosa nevű ritka génbetegséggel született 12 éves lánynak és családjának a mindennapjait ismerteti. A széria kiérdemelte a Szokványos életvitel (széria) kategória második díját is.

Magyar Sajtófotó Pályázat – Balogh Zoltán és Kovács Bea kapta a két nagydíjat

Magyar Sajtófotó Pályázat – Balogh Zoltán és Kovács Bea kapta a két nagydíjat

Az ez évi pályázat legjobb munkáit, köztük a két nagydíjas széria képeit jellegzetes módon szabadtéri tárlaton láthatja a nagyérdemű. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Capa Centrum szervezésében lebonyolított kiállítás augusztus 15-ig megfigyelhető a Műcsarnok mellett, az Olof Palme sétány elején, ezután Debrecenben, Gödöllőn és Békéscsabán is bemutatkozik.

Erdei Anna immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese a bemutató megnyitóján kiemelte, hogy bár a kiállított képek javarészben mindannyiunk által átélt vagy ismert eseményekről szólnak, ámde egészen másként, mint amiként a többség látja.

„Mindannyian átéltük a Coviddal járó bezártságot, sokszor kilátástalanságot, és sajnos sokan a betegséggel járó fájdalmakat, a kórházi létet, a halálközeliséget és sokan szeretteiknek az elvesztését is. De olyan megrendítően szépen, mint amiként itt nem egy fényképen is láthatjuk, csak az tudja látni, akinek ehhez jellegzetes érzéke van” – tette hozzá.

Erdei Anna azt mondta: sokszor nyomorúságos emberi hátterek tárulnak fel a karantén idejéből, és bár az ember ezt szeretné „elhessegetni” magától, nem teheti, mert ezek a képek nem hagyják, hogy ezt megtegye. „A kép elé szegeződünk, hosszasan nézzük a részleteket is” – mondta.

„Ha készülne térkép a Föld aktuális fotókiállításairól, és ott egy rangsort is kifejező grafikával ábrázolt képet láthatnánk, hogy hol van éppen a fotográfia világ fővárosa, azon most Budapest lenne ez a rangos hely” – nyilatkozott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjében.

A találkozón kaphatta meg elismeréseit a Magyar Sajtófotó Pályázat többi díjazottja is, akiknek nevét még áprilisban hozták nyilvánosságra.

A megnyitón Benkő Imre kaphatta meg a Capa Center által, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével hozott létre Fotóriporteri Életműdíjat. Az elismerést Kőrösi Orsolya, a Capa Centrum igazgatója nyújtotta át, hangsúlyozva, hogy a kuratórium Benkő Imre életművét a hazai jelenkori fotográfia egyik legnélkülözhetetlenebb dokumentarista életművének tartja, az általa alkotott fotográfiák a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotoriporterek Szakosztályának elnöke megköszönte a kollégáknak, hogy egy ilyen nehéz év után is ennyi jó anyagot csináltak. Mint kijelentette még, ezeknek a képeknek egy része biztos, hogy a történelemkönyvekbe is be fog kerülni.

Beszámolt arról is, hogy már készülnek a 40. Magyar Sajtófotó Tárlatra, az elképzelések alapján a jubileum alkalmából a szokásoknak megfelelő expo mellett külön bemutatón mutatják be 39 év legjobb fotóit, mindemellett szeretnék online elérhetővé tenni minden fotográfiát.

Kijelentette, hogy a tradíciók alapján idén is megjelent Az év fotói című album, amely a díjnyertes képeken kívül bő szelekciót magába foglal a pályázatra beküldött művekből.

A szervezők korábbi közlése alapján a 39. Magyar Sajtófotó Pályázatra 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett.

Az internacionális zsűri tagja volt: Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Korszerű Conflict kurátora, a Reuters volt teljes körű fotó főszerkesztője (elnök); Heidi Levine Izraelben élő amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia fotóügynökség munkatársa; Stephane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztője; Hannah Hess, az EPA tartalomfejlesztési igazgatója; azonfelül Szigeti Tamás fotóriporter, szerkesztő, 2015 óta a Magyar Sajtófotó Bemutató kurátora.

mti

Hozzászólások lezárva.