Fél évszázados a Műegyetem oktatóreaktora

Ötven évvel ezelőtt adták át Magyarország egyetlen oktatóreaktorát Budapesten; az évfordulóra ünnepi konferenciával idézte fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

„A hazai villamosenergia-termelés felét atomerőműben állítjuk elő, aminek alapfeltétele a hazai mester utánpótlás, illetve kutatásfejlesztés és újítás. Ehhez kulcsfontosságú a BME oktatóreaktor és a kapcsolódó képzések” – idézte Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős minisztert az intézmény által a sajtó képviselőihez eljuttatott közlemény.

Fél évszázados a Műegyetem oktatóreaktora

Fél évszázados a Műegyetem oktatóreaktora

Magyarország időrendben második, egész egészében magyar tervezésű és kivitelezésű nukleáris létesítményének 50. „születésnapját” egy hibrid találkozóval ünnepelte meg a Műegyetem.

Mint írták, a BME Oktatóreaktora 1971 júniusa óta szolgálja a nukleáris gyakorlati oktatást és képzést. Az elmúlt ötven évben a reaktor megszakítás nélkül a legszámottevőbb egyetemi, az elméleti mellett gyakorlati ismereteket is nyújtó képzőhely az országban és a régióban. Sok ezerre tehető mindazoknak a fizikusoknak, energetikai és másfajta mérnököknek a száma, akik az oktatóreaktorban sajátíthatták el az atomenergetika és a nukleáris technika biztonságos alkalmazásának részleteit. Az intézmény több mint 350 reaktortechnikai szakmérnök, az iparban vezető szerepet betöltő mester képzésében játszott meghatározó szerepet.

„Az oktatóreaktor félévszázados története a műegyetem ipari szerepvállalásának hangsúlyos példája, a kapcsolódó, hazánkban specifikus képzések indításával és az iparág hazai jövőjét is megalapozó kutatásokkal” – összegzett a szimpóziumon Józsa János, a BME rektora.

A kommüniké kiemelte, hogy a magyar nukleáris iparban dolgozó közép- és felsővezetők hozzávetőlegesen kivétel nélkül részt vettek műegyetemi alap- vagy mesterképzésben, ráadásul itteni szakirányú továbbképzésben, melynek gyakorlati részeit az Oktatóreaktornál végezték el.

A találkozón Czifrus Szabolcs, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója és az intézet több trénere számolt be a reaktorban zajló nevelési és kutatási munkáról, sőt még annak eredményeiről. 2000 óta csaknem húsz EU-pályázatot nyert az intézet, jelen pillanatban hat H2020-as Euratom pályázatban vesznek részt az intézet munkatársai, rangos európai és tengerentúli egyetemekkel, kutatóintézetekkel összefogva. Több pályázat célja az Oktatóreaktor internacionális képzési szerepének erősítése.

A Műegyetem az egész világon hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték az internacionális Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tanúsítványát. A BME kínálata múlt évben szeptemberben bővült az újabb, most internacionális szinten is elismert négy féléves képzéssel. A nukleáristechnológia-menedzsment képzés programja vegyíti az felsőfokú intézményben kiemelkedő múlttal büszkélkedhető reaktortechnikai szakmérnöki és a menedzserképzést.

mti

Hozzászólások lezárva.