Palkovics László: a hidrogénnek tetemes funkciója lesz a dekarbonizációban

A hidrogénnek nagymértékű funkciója lesz a dekarbonizációban, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, a klímacélok elérésében – nyomatékosította Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy szakmai szimpóziumon, Budapesten.

A miniszter a Nemzeti hidrogén stratégiáról tartott előadásában egyebek közt kiemelte, a hidrogén segíti a diverzifikált és a biztonságosabb energiaellátást, azonkívül gazdaság- és iparfejlesztési alkalmakat kínál.

Palkovics László: a hidrogénnek tetemes funkciója lesz a dekarbonizációban

Palkovics László: a hidrogénnek tetemes funkciója lesz a dekarbonizációban

Hangoztatta még, a 2030-ig szóló hidrogénstratégiai célok közt megjelenik a felhasználói igényekhez igazodó, nagyvolumenű, karbonmentes hidrogén előállítása, az ipar zöldítése kezdetben karbonszegény, később karbonsemleges hidrogén igénybevételével, a közlekedés zöldítése a gázolaj-felhasználás fokozatos kivezetésével, a hidrogénfelhasználást támogató villamosenergia- és földgázinfrastruktúra kialakítása.

Palkovics László hangoztatta, az egyes hidrogénfelhasználó ágazatok igénye eltérő, a legnagyobb volumenben az ipar képes hidrogént felhasználni.

A közlekedés zöldítésével kapcsolatban szólt arról, hogy lényeges a nehézgépjármű közlekedés dekarbonizációjának elősegítése hidrogén-töltési infrastruktúra kiépítésével, amiben az államnak is funkciója lesz. Az elképzelések alapján 2030-ra 20 darab hidrogén töltőállomásra lenne szükség, ami 2040-ig tovább növekedne.

A hidrogén sikeres alkalmazásához még sok kutatás-fejlesztés és nevelés elengedhetetlen. Cél olyan akadémiai, technológiai és horizontális kompetenciák együttes kiépítése, amely megalapozza a modern hidrogéntechnológiák kifejlesztését. Kutatási feladatot jelent példaként annak meghatározása, hogy a szállításhoz milyen arányban lehet a hidrogént és a földgázt keverni – fejtette ki a miniszter.

Palkovics László megköszönte a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform tagjainak a Nemzeti Hidrogénstratégia kidolgozásában nyújtott munkát, és kijelentette még, hogy a következő években is számít szakmai támogatásukra.

A szakmai szimpóziumon Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform irányító bizottságának elnöke közölte, a hidrogén, mint energiahordozó, emellett az üzemanyagcella, mint áramforrásra épülő modern műszaki megoldás, olyan előtérbe állított figyelmet érdemlő területek, amelyeknek meghatározó szerepük van a fenntartható jövő energetikai rendszereiben és a mobilitásban.

Kijelentette még, a hidrogéngazdaság kiépítéséhez a környezetvédelmi és gazdasági potenciál Magyarország részére rendelkezésre áll.

mti

Hozzászólások lezárva.