Fémdarabokat használtak pénzként a bronzkori Európában

Bronztöredékeket, köztük kardok, fejszék és ékszerek feldarabolásával nyert fémdarabokat használtak készpénzként a késő bronzkori (i. e. 1350-800) Európa lakói – állapították meg a Göttingeni Egyetem és a római La Sapienza Egyetem kutatói, akik alapján a fémdarabkák súlya a korabeli Európában használt mértékrendszerhez igazodott.

A mesterek alapján az eredmények azt sugallják, hogy már csaknem ezer évvel a hagyományos civilizációk kialakulása előtt a mai „mindenre kiterjedő piachoz” fölöttébb hasonló rendszer bontakozhatott ki Nyugat-Eurázsiában annak nyomán, hogy az átlagemberek fémtöredékeket használtak fizetőeszközként – olvasható a PhysOrg tudományos- ismeretterjesztő hírportálon.

Fémdarabokat használtak pénzként a bronzkori Európában

Fémdarabokat használtak pénzként a bronzkori Európában

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem 2500 olyan, a késő bronzkorból származó fémtárgyat és -töredéket elemeztek, amelyeket Közép-Európa és Olaszország területén tártak fel.

Egy kivételes statisztikai technikát használva a mesterek megállapították, hogy ezeket a fémtárgyakat úgy darabolták fel, hogy az egyes töredékek meghatározott súlyúak legyenek.

Az elemzés megerősítette, hogy a fémdarabkák tömegét a korabeli Európában használt mérlegsúlyokhoz igazították. Ez alapján a szakemberek arra jutottak, hogy a fémtárgyakat pénzként használták akkoriban, és a bronztárgyak feldarabolásának célja az volt, hogy kisértékű váltópénzt hozzanak létre.

A tudósok alapján a történelem előtti kereskedelemre olyan primitív rendszerként szokás tekinteni, amely az árucserére épült, miközben a pénz megjelenése egyfajta evolúciós mérföldkő volt valamikor a nyugati állam-társadalmak létrehozásának közben.

Az időszerű tanulmány megkérdőjelezi ezt az elképzelést annak az elméletnek a bemutatásával, amely alapján a pénzhasználat egy alulról felfelé meghonosodott gyakorlat, nem mindazonáltal egy felülről érkezett rendelkezés eredménye volt.

A Nyugat-Eurázsiában használt bronzkori pénz egy olyan társadalmi-politikai kontextusban jelent meg, ahol vagy nem léteztek közintézmények (mint a mai Európa területén), vagy nem állt érdekükben bármilyen monetáris politika ráerőltetése a népességre (mint Mezopotámiában). A pénzt az egész népesség széles körben és napi szinten használta.

mti

Hozzászólások lezárva.