A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Műegyetemen

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatócsoportjai a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium részeként – közölte az egyetem a sajtó képviselőivel.

A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium 2020-ban alakult meg fontos kormányzati támogatással. A kutatási konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Wigner Fizikai Kutatóközpontja, szakmai vezetője a BME tanítója, Imre Sándor. A programban a BME két kara is részt vesz.

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Műegyetemen

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Műegyetemen

A kutatásban kvantuminternetes hálózat épül ki a BME és a Wigner Fizikai Kutatóközpont közt, sőt még az európai kvantumszámítógépek fejlesztésén is dolgoznak a mesterek – írja a közlemény.

Az információs modern műszaki megoldás rohamléptékű fejlődése folytán a kommunikáció alapjául szolgáló információ feldolgozását, tárolását és továbbítását végző fizikai rendszerekben hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb módszerek kifejlesztésére törekednek a műegyetemi szakemberek.

Az információ alapján a kutatásban a gyakorlati megalkotás előtérbe állított figyelmet kap. A BME-s mesterek többek között fotonokon, atomokon és mesterséges atomokon alapuló hardver-komponensek (kvantumos memóriaelemek, szenzorikai készülékek) kifejlesztésére is koncentrálnak – olvasható a közleményben.

mti

Hozzászólások lezárva.