Elsőrangú sportmászó komplexum nyílt Kőbányán

Az állam egyetlen olyan sportmászó komplexuma nyílt meg a kőbányai Maglódi úton, ahol az olimpiai sportággá vált sportmászás mind a három ága gyakorolható, ugyanakkor a létesítmény a környezet és a résztvevők számát nézve piacvezető az ipari alpin technikai tanítás kapcsán.

Kővágó Károly, a MAG47 mászóterem társalapítója és egyben cégvezetője a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a falmászás olimpia sportággá válásával, az Egyesült Államokhoz hasonlóan idehaza is növekedésnek indult a mászótermek száma. Kiemelte: az egykori Globus Konzervgyár területén létrejött MAG47 idehaza az egyetlen olyan komplexum, ahol mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder mászás is világszínvonalon űzhető. Közölte még: márciusban kezdték meg a próbaüzemet és egy Magyar Kupa-fordulót már biztos, hogy meg rendeztek a létesítményben.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos állítása alapján a kormány egyik célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, ezen belül az ő feladatuk a feltételek biztosítása ahhoz, hogy az emberek egészségesebben tudjanak élni.

„A járványadatok is megmutatták, hogy az emberek egészségére jobban oda kell figyelni, így a fiataloknak is a virtuális világgal versenyképes élményeket szeretnénk nyújtani” – hangoztatta Révész Máriusz. Kijelentette még, hogy előző évben 14, idén 16 mászótermet, tetejébe 32 sziklamászó- és 7 via ferrata-útvonal létrejöttét, valamint megújítását támogatta az Aktív Magyarországért Kormánybiztosi Iroda, amely a 500 millió forintból kialakított MAG47 létrehozásához 50 millió forinttal járult hozzá.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a terem megnyitását a mászótársadalom életében hatalmas mérföldkőnek nevezte, ugyanis az egyetlen olyan hely, ahol mind a három sportágban fel lehet készülni a versenyekre. A MAG47 ugyanakkor az alapterületét (2300 négyzetméter) és a mászófelületét, ezáltal a befogadóképességét nézve is a legnagyobb terem az országban.

Beszámolt arról, hogy a sportág példátlan fejlődésen megy át, mert a tagegyesületeik száma egy év alatt 43-ról 56-ra, a tagok létszáma 1500-ról 3000-re növekedett, de ezenfelül több tízezerre tehető mindazoknak a száma, akik hobbiból keresik fel a mászótermeket.

Közölte továbbá, hogy a tokiói olimpián – ahol a sportmászás bemutató sportágként megjelenik – még nem lesz magyar versenyző, de remélik, hogy 2024-ben Párizsban már igen.

Radványi Gábor, a Kőbányai Önkormányzat sportért felelős alpolgármestere kifejtette, az anyagiakat kivéve minden másfajta módon igyekeztek támogatni a beruházás megvalósítását, amely jól illik abba a koncepciójukba, hogy Kőbánya legyen Budapest legsportosabb kerülete.

Kovács András, az épületet ezelőtt tulajdonló Indotek Group ingatlan értékesítési igazgatója alapján ez a projekt a sport iránti szeretetről, kitartásról, egy lehetetlennek tűnő álom megvalósításáról szól és példának okáért szolgálhat más vállalkozások részére is.

mti

Hozzászólások lezárva.