Az állam legnagyobb Zsolnay kandallója épül a Budavári Palotában

Az állam legnagyobb Zsolnay kerámiakandallója épül a Budavári Királyi kastély Szent István-termében; az épületegyüttes elsőként rekonstruált történelmi tere augusztus 20-tól várja az érdeklődőket.

A Budavári Királyi kastély egyik ékessége a Szent István királyról elnevezett terem, amely a századforduló magyar iparművészetének kimagasló teljesítménye volt. Kialakításában a kor olyan csodás művészei és iparosai voltak ott, mint Thék Endre, Kissling Rudolf, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A helyiség a 2. világháborúban teljesen megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti elképzelések alapján alkotják újra – figyelmeztetett a sajtó képviselőihez eljuttatott közleményében a beruházó Várkapitányság.

Az állam legnagyobb Zsolnay kandallója épül a Budavári Palotában

Az állam legnagyobb Zsolnay kandallója épül a Budavári Palotában

Mint felidézik, a Szent István-terem létrehozásában nagy szerepet játszott Zsolnay Vilmos, akinek pécsi gyárában készült a helyiség egyik legfontosabb eleme, a pirogránit kandalló és a főpárkányon található Szent István-mellszobor.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra pécsi gyárában a mesterek egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív fotók alapján hosszú évek alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását.

A 4,7 méter magas, 2,8 méter széles és csaknem másfél tonnás kandalló 120-féle elemből és összesen 611 darabból áll; egyes részein nyolc-tíz festési, mázolási, ezt követően égetési fázist végeztek az aranyozás előtt. Az életnagyságúnál nagyobb méretű mellszobrot eredendően Strobl Alajos alkotta meg.

A pécsi próbaépítés után az elmúlt hetekben már végső helyén, a Budavári Királyi kastély déli összekötő szárnyában újjászülető Szent István-teremben kezdték meg a mesterek a kandalló összeállítását. Az egyes elemeket rendkívüli ragasztóhabarccsal illesztik össze, optimális súlyelosztás érdekében ugyanakkor egy tartós vázszerkezetet is alkottak a mesterek, akik a kandalló felső részeinek beépítésekor egy különleges állványt használnak ezt követően.

A központi kerámiaalkotás visszaépítése után a tölgy, mahagóni és amerikai diófából létrehozott, rettentően összetett intarziás parketta beépítése következik, amely eredendően a Neuschloss fivérek gyárában készült – számol be a rekonstrukcióról a közlemény.

Mint a Várkapitányság hangsúlyozza, a Szent István-terem helyreállításának kulturális és iparművészeti értékét növeli, hogy a valószerű rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben található mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét foglalkozás képviselői, országszerte csaknem húsz műhelyben több száz mester dolgozik a rekonstrukción.

A Szent István-terem augusztus 20-tól fogadja a vendégeket, az első napokban költségmentesen.

mti

Hozzászólások lezárva.