Benkő Imre kapta az ez évi Fotóriporteri Életműdíjat

Benkő Imre fotográfus nyerte el 2021-ben a Robert Capa Mai Fotográfiai Centrum által hozott létre Fotóriporteri Életműdíjat.

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban alapította a Capa Center a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – közölte az intézmény hétfőn.

Benkő Imre kapta az ez évi Fotóriporteri Életműdíjat

Benkő Imre kapta az ez évi Fotóriporteri Életműdíjat

Mint felidézték, a díj kuratóriumának elemei – Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás – ebben az évben a virtuális térben találkoztak és szavaztak; Benkő Imre a kuratórium egyhangú állásfoglalásának megfelelően kapta meg a Fotóriporteri Életműdíjat.

Benkő Imre 1943-ban született Kispesten. 1968-tól tizennyolc éven keresztül dolgozott az MTI fotóriportereként, 1986 és 1990 közt a Képes 7, ezt követően 1992-ben az Európa Magazin főmunkatársa. Szabadfoglalkozásúként a párizsi Wostok Press fotóügynökségnek, a Griff, a Vasárnap és a HVG lapoknak dolgozott.

Több egyéni és csoportos bemutató, album és díj fűződik a nevéhez. Balázs Béla-díjas isteni művész, Prima Primissima díjas alkotó.

„A kuratórium Benkő Imre képeit a hazai mai fotográfia egyik leglényegesebb dokumentarista életművének tartja. Az általa csinált fotográfiák a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el, megkerülhetetlenek és összetéveszthetetlenek. Emberközpontú, következetes, egyéni formanyelvvel büszkélkedhető alkotó, akinek fotóesszéi már sok évtizedet bemutató valósághű és mély kordokumentumok. A hivatás egyik példaképévé emeli őt a fotográfia iránti alázata, rendkívüli kitartása, a témái iránti mély elkötelezettsége” – idézi a méltatást a Capa Centrum közleménye.

Benkő Imrének a járványhelyzet alakulása okán egy későbbi időpontban nyújtják át a Fotóriporteri Életműdíjat.

mti

Hozzászólások lezárva.