A 20. századi fotográfia terjedelmes ikonjainak képei láthatóak a főváros FotóFesztivál nyitókiállításán

A 20. századi fotográfia jókora ikonjainak képei láthatóak a 2021-es A főváros FotóFesztivál nyitókiállításán. A New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből összeválogatott anyagban 41 fotográfus csaknem 70 felvétele megjelenik.

A Fotóikonok – Archívumból történelem című prezentáció online megnyitóján Révész Tamás fotográfus kiemelte: a bemutató anyaga bepillantást enged a 20. század első felébe, a kor jókora fotográfusainak munkáin át. Az anyag különlegessége, hogy egy konkrétan kereskedelmi célú amerikai galéria gyűjteményéből válogatták össze.

A 20. századi fotográfia terjedelmes ikonjainak képei láthatóak a főváros FotóFesztivál nyitókiállításán

A 20. századi fotográfia terjedelmes ikonjainak képei láthatóak a főváros FotóFesztivál nyitókiállításán

Howard Greenberg, bár Magyarországon kevésbé ismert, a planéta talán legjelentősebb fotókereskedője, aki az 1970-es években kezdett el gyűjteni – fűzte hozzá.

A bemutató kurátora a spanyol diChroma Photography igazgatója, Anne Morin volt, aki hangoztatta: a bemutatott anyag a terjedelmes fotóikonok – például Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton, André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi – kevésbé ismert képeit, a fotográfia 20. századi történetének „földalatti szövetét” öleli fel.

A tárlaton olyan képek megjelennek, amelyek végül magángyűjtőkhöz fognak kerülni és egy-két kivételtől eltekintve sohasem láthatja ezután őket a nagyközönség – nyomatékosította.

Mucsy Szilvia, a főváros FotóFesztivál igazgatója kiemelte: az ez évi eseménysorozat részletes programjairól a rendezvény közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Az online tárlat megnyitón köszöntőt mondott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója és Anunciada Fernández de Córdova y Alonso-Viguera, Spanyolország fővárosi nagykövete is.

A tárlat virtuális sétán járható be a Műcsarnok internetes oldalán (mucsarnok.hu). Az újranyitást követően a prezentáció 2021. június 27-ig várja az érdeklődőket.

mti

Hozzászólások lezárva.