A közösségi csoportok is támogatják a Normafa tanösvény új terveit

„Példaértékű konszenzus” született a zöld szervezetek, a közösségi csoportok és a Hegyvidéki Önkormányzat közt a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében – közölte az önkormányzat.

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását harminchat hónapos egyeztetéssorozat előzte meg. Az önkormányzat által a tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítésnél aprólékosan megvizsgálta, hogy a korábbi, átlag fölötti elképzelések helyett hogyan valósítható meg olyan nyomvonal, amely tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit – idézi fel a közlemény.

Mint az önkormányzat hangsúlyozza, a Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de kivételes természeti kincsek is. A szektorban 400 éves tölgyek és hársfák, 200-300 éves bükkfák is állnak. Magyarországon ott látható az egyik óriási, rendhagyóan összetett idős faállomány.

A közösségi csoportok is támogatják a Normafa tanösvény új terveit

A közösségi csoportok is támogatják a Normafa tanösvény új terveit

Az eredeti lombkorona-sétány csaknem 1 kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló 30 méteres kilátót.

A zöld szervezetek véleményét meghallgatva az elképzeléseket az önkormányzat felülvizsgálta és a hasonló méretű internacionális példákat is felmérve új nyomvonalterv készült, melynek mentén a tervezők bemutattak a döntéshozók részére egy „szelídített”, öt különálló szakaszra bontott és kilátó nélküli sétányt. Az egyenként 140-220 méteres sétányok a terepszintről indultak volna, ezáltal lehetővé téve az akadálymentesített kialakítást a tájidegen menekülési lépcsőházak elkerülésével. A javaslatban kidolgozott nyomvonal mentén a lombkoronaszinten futó részek a jellegzetes, ősfás területekre is betekintést nyújtottak volna és a Libegő felől is könnyűszerrel megközelíthetővé váltak – felhívja a figyelmet a közlemény.

Az információ alapján a modern elképzelés mind az önkormányzat, mind az egyeztetésbe bevont közösségi csoportok részére sokkal rokonszenvesebb volt, ellenben a tervek újabb finomítást igényeltek. A korszerű nyomvonalról a környezetvédő szervezetek – a WWF Magyarország, a madártani egyesület, a Normafa Természetesen csoport, a DINPI és a Védegylet – észrevételei, javaslatai alapján a tervezők új javaslatcsomagot dolgoztak ki.

A tervekről szóló, március 17-i egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Buda-környéki Natúrpark, a Védegylet, a WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Normafa Természetesen Civil Koalíció, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének fővárosi szervezete, az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének XII. kerületi szervezete, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, emellett az ÖKO-DESIGN Kft. képviselői voltak ott.

Mint az önkormányzat közölte, az újabb, harmadik nyomvonalterv új helyszínre helyezi keresztül a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. A korszerű nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, pillanatnyilag erősen szennyezett területére kerül, mindent összevetve elősegíti az annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket.

A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 köbméternyi lomot, betont és törmeléket távolított el az erdőből. A fejlesztés által a természet visszafoglalhatja a területet, azonkívül pozitív tulajdonsága a teleknek, hogy lejtős, ezáltal a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai közt bukkanhat ki, amerről szédületes kilátás nyílik Budapestre – ismertette a terv előnyeit a közlemény.

A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a korábbi lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik, amely a klímaváltozás folytán veszélybe került őshonos fafajokra hívja fel a figyelmet. A tanösvény vendégei testközelből tapasztalhatják meg a környezettudatos életmód és szemlélet jelentőségét. Az odalátogató fiatalok vezetett túrákon vehetnek részt, és speciálisan kialakított madárles-fotókabinokban játékos természetmegfigyelésen át gazdagodhatnak új ismeretekkel.

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyidejűleg mindössze 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. Továbbá a gyakran zsúfolt Anna-rét tehermentesítése érdekében egy piknikezésre, időtöltésre alkalmas rétet és egy kávézót, illemhelyet rejtő, fákkal, bokrokkal, másfajta növényekkel beültetett pihenőt is kialakítanak a lebontott Sport Hotel területén – áll a kommünikében.

„A tervezés és az egyeztetések alatt végig a mértékletesség és fenntarthatóság elve volt az elsődleges szempont. Örömteli, hogy az előkészítő fázis végére megismételhetetlen konszenzus alakult ki az önkormányzat, a természetvédő szervezetek, a civilek és a tervezők közt” – zárul a Hegyvidéki Önkormányzat közleménye.

mti

Hozzászólások lezárva.