A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte a 2020-as Média Építészeti Díját

Egy üllői családi házzal a Konkrét Stúdió csapata a legjobb objektum kategóriában, ameddig Szántó Hunor Albert Táj-Restaurációs Centruma a legjobb terv kategóriában nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.

Idén már 16. alkalommal ismerték el az adott év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja – ezúttal online – gálája keretében a Trafó Mai Művészetek Házában.

Közleményük alapján a 2020-as megmérettetésen csaknem 180 munka versenyzett, közülük a gálaestet megelőzően internacionális előzsűri választott ki öt-öt finalistát építmény és terv kategóriában.

A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte a 2020-as Média Építészeti Díját

A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte a 2020-as Média Építészeti Díját

Az előzsűrit Indira van’t Klooster (Hollandia), az ARCAM Amszterdami Építészeti Centrum igazgatója vezette, mellette Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság); Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, ezenfelül Jókora Csaba, az Archikon vezető tervezője volt ott a munkában.

Indira van’t Klooster üzenetében kiemelte: az idén kiválasztott projektek európai szinten is magas építészeti minőséget képviselnek, ám az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala. „Hatalmas mennyiségű, többnyire lenyűgöző és privát lakóházat láttunk, elég sok irodát, de alig egy-két projektet, ami a köztérrel vagy közösségi lakhatással figyelmet fordít, se olyanokat, amik aktuális problémákra keresnek megoldást, mint a klímaváltozás vagy a települések határainak terjedése. Ez nem feltétlenül az építészek hibája: valószínűleg a megbízók megszűntek vállalkozó szelleműnek és ambiciózusnak lenni, vagy valószínűleg a pénz hiányzik” – idézi az előzsűri elnökét a közlemény.

A zsűri – melynek elemei Zubreczki Dávid szakíró, zsűrielnök mellett Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online) és Géczy Nóra építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem) voltak – a legjobb objektum díját Konkrét Stúdió csapatának ítélte üllői családi házukért.

A bírálók kiemelkedőnek tartották, hogy az épületet a tervező és a megbízó együttesen prezentálták, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Ezenfelül felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is: a fekete hullámpala, bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből pedig a ház a magyar településeken előszeretettel használt építkezéshez szükséges anyag igényes felhasználására mutat alternatívát – vélekedett a zsűri.

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Centrum munkájával (konzulens: Vannay Miklós) nyerte el az elismerést.

Ez a terv, mely már ezelőtt sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. A zsűri kiemelte, hogy ez a megközelítés eléggé jelentős a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában üdvözlendő a természetes, lebomló építkezéshez szükséges anyagok használata.

A nézőközönség tetszését ebben az évben az építmények közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós és csapata tervezett, a legtöbb közönségszavazatot kapó terv díját ugyanakkor Györgyi Csenge és Iszak Bálint kaphatta meg Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért. Előző évtől egy új közönségdíjat is kiosztanak a szervezők épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága című munkája bizonyult a legjobbnak.

Harmadik alkalommal adományozták a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve életét vesztett főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több akadémiai vagy művészeti ágban is továbbfejlesztett módon páratlan, társadalmi hatású értéket hoznak létre. A díjat ebben az évben Perczel Anna építész, örökségvédő, az Óvás! Egyesület elnöke érdemelte ki.

Az est közben több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját az Arctonic tervezői, Töős György és Szőkedencsi Géza kapták a Richter Gedeon debreceni közösségi és irodaépületének megtervezéséért, amíg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat Bálint Istvánnak (Szak. Szolg. Paks Kft.) ítélték oda. Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Fló Architects csapata, Csővári Linda és Demeter Ágota nyerte el az AKG Általános Iskola és Gimnázium munkájukért. Az Építészfórum által két éve hozott létre Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus nyújtotta át Kiss Gábornak, a Metrodom cégcsoport műszaki igazgatójának és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnökének. A Nagyberuházások Különdíját a korszerű Operaház Eiffel Műhelyház és Próbacentrum kapta, melyet Marosi Miklós és csapata tervezett. A díjat az Optimum Solar nyújtotta át Ács István és Pernesz Ágnes építész munkatársaknak.

A Média Építészeti Díja gálaestjének meghatározó része a tradíciók ápolása, mikor is az Építészfórum egy olyan mester tevékenységét ismeri el, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek: idén Cságoly Ferenc építészt, egyetemi tanárt köszöntötték – áll a közleményben.

mti

Hozzászólások lezárva.