Paralimpiai sportközpont létesül Csepelen

Paralimpiai sportközpont létesül a Csepel SC megújuló Béke téri sportkomplexumában – fedte fel Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a Magyar Parasport Napján.

A sportvezető az elhatározást megörökítő márványtáblát leplezett le a Csepel SC csarnokában, a Bajnokok termében Németh Szilárddal, a Kozma István Birkózó Akadémia alapítójával egyesült erővel.

Szabó László az ünnepség keretében megköszönte a kormánynak, hogy egy kormányrendelettel 43 százalékkal megemelte a parasportolók paralimpiai jutalmát.

„Soha ilyen mértékű anyagi elismerésben nem részesültek még a magyar parasportolók, melyet ezúton is köszönünk a kormánynak” – nyomatékosította az MPB elnöke, aki kifejtette, hogy a döntés értelmében 25 millió forintot kap ezt követően a paralimpián aranyérmes sportoló, de az első nyolcban végzettek is megemelt anyagi elismerésben részesülnek, és ez vonatkozik a Szervátültetettek Világjátékán, a Siketlimpián és a Specifikus Olimpia Világjátékokon résztvevő sportolókra is.

„Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni” – Németh Szilárd alapján ez a gondolat vezérelte őket abban, mikor is arról döntöttek, hogy a Csepel SC sportlétesítményeiben mindenféleképpen helyet kell adniuk a magyar parasportnak is.

Közölte még: kormány a napokban egy szimbolikus döntést hozott, amikor a parasportolók jutalmát soha nem látott mértékben megemelte, ugyanakkor az egész magyar sportélethez való hozzáállása régebb óta világos üzenet.

A Kozma István Birkózó Akadémia alapítója alapján a sport nemzeti ügyként, stratégiai ágazatként kezelésének konkrét megvalósítását jelentik a mostanihoz hasonló döntések. Németh Szilárd kiemelte, Csepelen be fogják bizonyítani, hogy ha a fogyatékkal élő sportemberek esélyt kapnak, vannak célszerű létesítmények és edzők is, akkor pezsgő sportélet alakulhat ki, és az mindenki részére csak jó lehet. Ezáltal a fogyatékkal élő emberek is kiteljesedhetek és lehetőségük lesz arra, hogy egész életet éljenek.

Németh Szilárd novemberben fedte fel, hogy csepeli tulajdonban alakulhat újjá az állam egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel SC Alapítványt az Indotek Grouptól.

Szabó László kijelentette, hogy a modern csarnok a parasport egész spektrumát kiszolgálja ezt követően, de sokoldalú lesz, és nemcsak a parasportolók használhatják. Az elképzelések alapján még idén sor kerülhet az alapkő letételére.

A találkozó végén Szabó László és Németh Szilárd a csörgőlabda válogatott szövetségi kapitánya és egyik játékosa jelenlétében leleplezte a márványtáblát.

mti, fotó: Illyés Tibor

Hozzászólások lezárva.