Kezdetét vette a népligeti vasúti megálló tervezése

Indul a Déli Körvasút harmadik új megállójának tervezése is, miután kiválasztották a tervezőt – közölte a Budapest Fejlesztési Center Zrt. (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) sajtótájékoztatóján.

Mint írták, a korszerű, a kormány döntése alapján a Népliget sarkában létesítendő vasútállomás legfőbb funkciója az lesz, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, vagy éppen Gyömrő, Pécel irányából érkező elővárosi vonatok utasai elérhessék az M3-as metrót az Ecseri úti állomáson vagy a népligeti Volánbusz-pályaudvart, valamint a Népliget térségéből közvetlen kapcsolat nyíljon a vonatok elővárosi célpontjai felé, vagy az elkövetkezendő időszakokban akár vonattal a Liszt Ferenc Internacionális Repülőtérre.

Hozzátették: az Üllői út feletti vasúti hídtól keleti irányba, a Népliget zöld tömbje mellett húzódó peronokról a közeli lakótelepek, irodaházak, a 3-as villamos és az épülő új kézilabdacsarnok is megközelíthetőek lesznek.

Az előzetes terveket a BFK és a NIF három építészirodától is bekérte, ezekből választották ki a győztes tervet. A döntés értelmében a Főmterv, mint a vasútvonal ezen fejezetének tervezője vezérlésével a Paragram Studió és a SporaArchitects építészirodák tervezik meg a korszerű fővárosi vasúti megállót.

Mint írták, a most kezdődő építészeti tervezés alatt igényesen kell megoldani a színtér adottságaiból következő kihívást és a védett, ergonomikus átszállási útvonalat biztosítani a vasút és a metróállomás közt az utasoknak.

A cél, hogy minél rövidebben, minél kellemesebb státuszok közt, egy fedett sétányon tudjanak átszállni vonatról metróra az utasok – írták, hozzátéve, hogy ennek érdekében a 3-as metró felújítása esetén az Ecseri út állomásnak készül egy új kijárata a belvároshoz közelebbi végén, az Üllői úti mentén.

A vasúti megálló elhelyezése is erre keresi a megoldást: a peronok az Üllői úttól északkeletre helyezkednek el, északkeleti végükről közelíthető meg a metróhoz és a 3-as villamoshoz vezető sétány, és itt lesz a helyi buszok megállója is. Ez a kapcsolat kiszolgálja a Bihari utcai és a József Attila lakótelepet is – tették hozzá. Megjegyezték: a sétány folytatása a vasút túloldalán egyben a Népliget új, déli kapuja is lesz. Ugyanakkor a peronok másik, délnyugati végén is lesz lejárat, erre lehet eljutni ezután a modern sportcsarnokba és a Népliget melletti buszpályaudvarhoz.

mti

Hozzászólások lezárva.