Óriásvidra kölykökről tárt a közönség elé kisfilmet a fővárosi állatkert

Óriásvidra kölykökről ismertetett kisfilmet a fővárosi állatkert, az október 7-én született, Dél-Amerikában őshonos emlősök a kétperces videóban a szüleikkel egyesült erővel mutatkoznak – tudatta a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtótájékoztatóján.

Az óriásvidra veszélyeztetett fajnak számít, állatkerti szaporításának így komoly természetvédelmi jelentősége is van. Az emlősök a hazai állatkertek közül csak Budapesten láthatóak, ahol jelen pillanatban két óriásvidra kölyök él. A városligeti intézmény részt vesz a faj visszatelepítésére irányuló internacionális együttműködésben is. Az első visszatelepítésre szánt állatkerti születésű óriásvidra is Budapestről került Argentínába, a faj egykori természetes élőhelyére – olvasható a közleményben.

Óriásvidra kölykökről tárt a közönség elé kisfilmet a fővárosi állatkert

Óriásvidra kölykökről tárt a közönség elé kisfilmet a fővárosi állatkert

Mint írják, az óriásvidráknál a vemhesség bő két hónapig, 65-72 napig tart, a kis vidrák szeme ugyanakkor csak egyhónapos korukban nyílik ki, mindent összevetve az első egy-két hétben ki sem mozdulnak a fészekből. A kölykök 3-4 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, jóllehet, közben szakaszosan átszoknak a szilárd táplálékra. Mivel az első hetekben a fiataloknak és a szülőpárnak is a legteljesebb nyugalomra van szüksége, ebben a pillanatban az állatkerti munkatársak közül is csak a gondozóik közelíthetik meg az óriásvidrákat.

A kommüniké felidéz, hogy a Dél-Amerikában őshonos óriásvidra (Pteronura brasiliensis) az egyik hatalmas termetű vidrafaj. A kifejlett állatok akár 30 kilogrammosra is megnőhetnek, vagyis jóval nagyobbak a Magyarországon is honos eurázsiai vidráknál. A lassú folyású, gyenge sodrású folyamokat, a mocsaras, lápos területek nyílt vízfelületeit kedvelő órásvidrákat prémjük folytán ezelőtt széles körben vadászták. Napjainkban már természetvédelmi oltalom alatt állnak, de a korábbi vadászat okán mérséklődött állomány nagysága, emellett a természetes élőhelyek zsugorodása következtében napjainkban is veszélyeztetettnek számítanak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2014 óta tartanak óriásvidrákat. A jelenlegi kölykök anyja, most nyolcesztendős Cumana is akkor érkezett Budapestre a Lipcsei Állatkertből. Madidi, az apaállat két évvel idősebb, de ő csak múlt évben ősszel lett a városligeti intézmény lakója, és onnantól is egy párt alkotnak Cumanával. Az Argentínába irányuló visszatelepítési projekt első állata épp az Alondra nevű, ezelőtt Budapesten élt nőstény lett, aki 2019 tavaszán utazott a magyar főváros állatkertjéből a dél-amerikai Iberába, ahol egyből el is kezdődött az állat visszaszoktatása a vadonbeli körülményekhez – áll az összegzésben.

mti

Hozzászólások lezárva.