Itáliai utazás – Olasz vetítéssorozat az Urániában

Filmtörténeti klasszikusokon és mai mozidarabokon át találkozhatnak Olaszország tájaival, történeteivel az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 21-én induló, Itáliai utazás című vetítéssorozat nézői.

Az Uránia és a fővárosi Olasz Kultúrintézet együttes szériája kétheti gyakorisággal, tizenhárom alkalommal jelentkezik – közölte sajtótájékoztatóján a filmszínház.

Mint felidézték: a széria előzménye a 2017/18-as évad jókora sikerű válogatása, a Római anzix volt, amely az olasz fővárosra koncentrált.

Itáliai utazás – Olasz vetítéssorozat az Urániában

Itáliai utazás – Olasz vetítéssorozat az Urániában

Ezúttal a „csizma” eldugottabb szegleteibe kalauzolják el a nézőket: pár észak-olasz település érintése mellett elsődlegesen a déli tartományokra – Campaniára, Pugliára, Basilicatára, Calabriára, Szardíniára és Szicíliára – összpontosítanak.

Szicílába éppen a nyitófilm, Giuseppe Tornatore önéletrajzi ihletésű klasszikusa, a Cinema Paradiso révén juthatnak el a nézők. Campaniát egy másik tradicionális, Vittorio de Sica Házasság olasz módra című remeke idézi meg Sophia Lorennel és Marcello Mastroiannival a főszerepben.

Puglia filmje a sorozatban egy tavalyi alkotás, a Disperata bárkája lesz, amely a címbéli falu olaszosan temperamentumos lakóival láttat meg. A Basilicata parttól partig című vígjáték az olasz csizma „bokájánál” fekvő tartományba röpíti el a nézőket egy éppen újraszerveződő nem profi zenekar kalandjairól mesélve. Calabriába ugyanakkor a már ugyancsak klasszikusnak mondható A calabriai fiú című Comencini-filmmel jutnak el a nézők, egy olyan kisfiú történetén át, aki a római olimpia hatására beleszeret a hosszútávfutásba.

Lazio a színtere a széria két filmjének is: a Cannes-ban idén bemutatott és a legjobb férfi főszereplő díjával jutalmazott Dogman – Kutyák uralkodója című alkotásnak és Alice Rohrwacher 2018-as csodabogár-történetének, a Szent és a farkasnak. Szardínia szigetére ugyancsak egy egészen új mozifilm, A férfi, aki megvette a holdat című Paolo Zucca-komédia visz keresztül.

Velencét a Lux-díjas A lány és a költő, Toscanát a Paolo Virzi rendezte Toszkán szépség, a Vezúv vidékét ugyanakkor Ferzan Özpetek Fátyolos Nápoly című thrillerével járhatja be a nagyérdemű. Az északi tartományok közül Piemont került még be az Itáliai utazásba Valeria Bruni Tedeschi színész-rendező Kastély Olaszországban című „kapuzárási komédiájával”.

Megjelenik a válogatásban a sorozat címadó darabja, Roberto Rossellini Itáliai utazás című 1953-as filmje is – főszereplők: Ingrid Bergman és George Sanders –, ahol a határon túli utazó szemével lehet rácsodálkozni a dél-olasz kultúrára.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal mutatják be. A Nemzeti Kulturális Alap segítségével megvalósuló vetítések előtt meghívott látogatók, irodalmárok, filmtörténészek, az olasz kultúra jó ismerői avatják be a közönséget a filmek és a megjelenő tájak titkaiba.

mti

Hozzászólások lezárva.