Megint Hey, June! a Müpában

Antonia Vai, a Konyha, a Kéknyúl, az Elefánt, tetejébe a Special Providence ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 18-tól 23-ig tart.

A svéd-magyar Antonia Vai a hazai könnyűzene üde színfoltja: világzenével fűszerezett, soulos popzenéjének könnyed hangvételéhez komoly üzenet párosul. A Stockholmban született énekesnő 2013-ban költözött Budapestre, ahol megvetette lábát az underground zenei színtéren. Múlt évben megjelent Ritual című ötödik albumán a flamencótól a tangón keresztül az arab zenéig több impresszió érződik. Június 18-án az esemény Színházban több új dal is elhangzik, és a látványelemek is terjedelmes hangsúlyt kapnak – közölték a szervezők.

Másnap, június 19-én a Konyha zenekar ad ugyanott koncertet. A formációt Szepesi Mátyás énekes-gitáros 2010-ben alapította, mellette Badics Márk (dob) és Haller Dániel (basszusgitár) megjelenik. A Konyha eddig három stúdiólemezt kreált: a Konyhanyelv 2012-ben, az Elmentek a szörnyek 2014-ben, a Különbéke 2016-ban jelent meg. A zenekar számait őszinte, érzelmekkel teli szövegvilág jellemzi, a trió múlt évben bekerült a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató elődöntőjébe.

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező muzsikát játszó Kéknyúl Criminal Funk című koncertje június 20-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz a Hey, June! keretében. Az est a bűnügyi filmek világába kalauzolja a közönséget, a zenét a színjátszással ötvözik, a koncertélményt egy krimi elmesélése teszi teljessé. Vendégként két neves díva, Palya Bea és Sena is színpadra lép a Kéknyúllal.

A 2011-ben Szombathelyről indult öttagú Elefánt zenekar június 21-én játszik az esemény Színházban. Az együttes a Kodály Method-sorozaton tűnt fel, 2013-ban (Vérkeringő), 2015-ben (Gomoly) és 2017-ben (Minden) is stúdiólemezt jelentetett meg. Az Elefánt a korábbi években az egyik leginkább közkedvelt hazai gitárzenekar lett, zenéjében a kirobbanó ritmusosság keveredik a lágy melankóliával, megfűszerezve pszichedelikus és elektronikus elemekkel és Szendrői Csaba énekes rendkívüli dalszövegeivel.

Az ez évi Hey, June! zárókoncertjét a Special Providence adja június 23-án a parádé Színházban. A progresszív zenét játszó zenekar műfaji korlátokat nem ismerve elegyíti a korszerű dzsesszt a rockkal és a metállal, illetve az elektronikus hangzással. Az utóbbi években több rangos határon túli parádén léptek fel, olyan világsztárokkal koncerteztek, mint a Dream Theater vagy a Spock’s Beard. A jelenlegi koncert gerincét előző évben megjelent ötödik stúdiólemezük, a Will adja. Az album dalait olyan résztvevők fűszerezik tovább, mint Gulli Briem (Mezzoforte), Csongor Bálint (USEME, Subscribe) és Hrutka Róbert.

MTI

Hozzászólások lezárva.