A Budapestre érkező vendég turisták felé nyitna a Műcsarnok

A magyar fővárosba érkező vendég turisták felé nyitna programjaival a Műcsarnok – közölte Bán András, a múzeum vezető kurátora Budapesten.

A Műcsarnok évek óta stabil költségvetéssel és központi elhelyezkedésével jó helyzetben van ahhoz, hogy a jelenleginél több határon túli turistát szólítson meg kiállításaival – nyomatékosította Bán András a sajtóeseményen.

Hozzáfűzte: ugyanakkor az előrelépéshez jobb együttműködésre lenne szükség a fővárosi kiállítóhelyek közt, és Bécs mintájára létre lehetne hozni egy minden fővárosi múzeumot bemutató egységes internetes oldalt is.

Szintén általános problémája a magyar múzeumoknak, hogy nem terveznek évekkel előre, ezen a Műcsarnok is kívánna túllépni – mondta.

Bán András úgy vélte, ahhoz, hogy egy magyar intézmény felkerüljön az internacionális turisztikai térképre, jól meghatározható, saját arcélre van szüksége.

A 2017-ben több mint 130 ezer látogatót vonzó Műcsarnok tekintetében ez egyrészt a jelenkori magyar művészek alkotásainak bemutatása, másrészt a múzeum kiállításainak évek óta visszatérő motívuma, hogy mihez kezd az emberiség a világgal – tette hozzá.

A Műcsarnok 2018-as programjából Bán András például Sandro Miller májusig várja az érdeklődőket, John Malkovich átváltozásait bemutató fotókiállítását, mitöbb a Rejtett történetek című őszi kiállítást emelte ki, amely a modernitással szemben alternatívát kereső mai művészek alkotásaiból fog válogatni.

A 2018-as népművészeti Nemzeti Szalon koncepcióját Beszprémy Katalin kurátor ismertette. Állítása alapján a expo a jelenkori népművészet sokszínűségét igyekszik bemutatni a táncházmozgalom elindulásától egészen napjainkig, a 21. századi ember részére is szerethető, viselhető, felhasználható népművészeti alkotásokra helyezve a hangsúlyt.

A sajtóeseményen részt vett Bán Teodóra, a fővárosi Fesztivál- és Turisztikai Center (BFTK) igazgatója is, aki nyomatékosította: a 2017-ben több mint 10 millió regisztrált, kereskedelmi szálláson eltöltött vendégéjszakával A főváros turizmusa „bravúros” évet zárt. A tavalyi nem regisztrált vendégéjszakák számát újabb ötmillióra becsülik.

mti

Hozzászólások lezárva.